Festés, vagy tapétázás?

Amikor felújítjuk otthonunkat, vagy egy újba költözünk és szeretnénk a saját elképzeléseink szerint átformálni, akkor az egyik sarkalatos kérdés mindig a falak rendbetétele.

Nem csak a megfelelő árnyalatokat nehéz megtalálni, de nem egyszer szembesülünk azzal a problémával is, hogy nem tudjuk eldönteni, hogy festetni szeretnénk inkább, vagy a tapéta a jobb megoldás. Ilyenkor a legegyszerűbb az, ha elkezdjük számba venni az előnyöket és a hátrányokat, illetve természetesen meghatározzuk a pontos igényeinket és ennek megfelelően választunk. Fontos kérdés az is, hogy mi magunk szeretnénk elvégezni a munkát, vagy inkább szakemberre bízzuk azt. Nézzük, hogy mely esetekben lehet jó választás a tapéta.

Elsősorban akkor, ha valami igazán különleges mintát, vagy motívumot szeretnénk a falra, ami festéssel nem – vagy csak rendkívül bonyolultan – oldható meg. Ez esetben tapétával sokkal egyszerűbben kivitelezhető ez a művelet, arra azonban nagyon figyeljünk oda, hogy nagy igénybevételnek kitett helyiségben, illetve ott, ahol magas a páratartalom, oda nem szabad ezt a megoldást választani. Ma már ugyan strapabíróbb anyagokból – is – készülnek tapéták, ám általánosságban még mindig elmondható, hogy nem bírják a túlzott igénybe vételt. Ugyancsak vegyük számba, hogy amennyiben nem vagyunk gyakorlottak, úgy mindenképpen érdemes szakemberre bízni a munkát, hisz a tapétázás egy rendkívül precíz művelet, ami tapasztalatot igényel. Persze igaz ez a festésre is, amelynél elsősorban a felületek megfelelő előkészítése a munka oroszlánrésze, maga a festés már nem egy nagy ördöngösség és aránylag hamar bele lehet jönni. Ráadásul ma már kiváló minőségű, mosható festékeket is gyártanak, amelyek rendkívül ellenállóak, és hosszú évekig megőrzik a színüket, tisztaságukat. Alaposan fontoljuk meg tehát, hogy melyik felület felel meg számunkra és az alapján válasszunk, mert később már nagyon idő és pénzigényes változtatni.