Futás hideg időben

A téli időszak nem kedvez azoknak az örökmozgóknak, akiknek érzékeny a torkuk, illetve rosszul viselik a nedves hideg levegőt. Számukra az edzőtermek tartogatnak megfelelő megoldást. Aki mégis úgy dönt, hogy télen is a szabadban szeretne futni annak be kell tartania az alapvető ajánlásokat.

[wp_ad_camp_1]

A téli és a nyári edzés között komoly különbségek vannak, amiatt fokozott figyelmet kell fordítanunk az ízületeink és az izmaink egészségének megóvására. Emiatt a bemelegítési szakasz rendkívül fontos. Lehetőleg még a lakásban vagy a mérsékelt hideg területen melegítsünk be, majd az első szakaszon inkább csak ízületkímélő mozgást cégezzünk. A hideg időben soha nem futhatunk nagy intenzitással egészen addig, amíg az izmaink és az ízületeink tökéletesen be nem melegedtek. A téli időszakban nem csak a bemelegítésre, hanem az ízületek melegen tartására is figyelmet kell fordítanunk. Ez azt jelenti, hogy nem állhatunk meg hosszabb időre; az alacsony hőmérsékleten az ízületeink és az izmaink roppant gyorsan hűlni kezdenek, ami sérülésveszélyhez vezet.

Futás

Futás

Az öltözék megválasztása is kiemelten fontos. Nem szabad alul öltözni, de a túlöltözés sem vezet jóra, hiszen a fokozott izzadás megfázáshoz vezethet. Azt szokták mondani, hogy ideális esetben az első fél kilométeren még kicsit fázunk, de ezt követően kellemessé és elégségessé válik a ruházatunk. Sajnos ha figyelmetlenek vagyunk, előfordulhat, hogy az edzés után alaposan lehűl a testünk, mire hazaérünk. Ez komoly egészségi kockázatot jelent, jobban oda kell figyelnünk. De ha mégis átfagytunk, mire hazaértünk, azonnal melegítsük fel magunkat a kádban! Ezt követően öltözzünk fel jó melegen és hagyjuk, hogy a testünk hőháztartása szépen lassan helyreálljon. Ha minden alapvető ajánlást betartunk, nem kell félnünk a téli futástól.