Guiness-rekorder könyvet rejt Szinpetri

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a szlovák határ közelében fekszik egy hangulatos, romantikus kis település, Szinpetri. Ez a közel kétszáz lelket számláló kisközség szó szerint hatalmas kincset őriz. Itt található ugyanis a világ legnagyobb könyve. A Guiness-rekorder könyv az egész világon egyedülálló kuriózum. Az Aggteleki Nemzeti Park barlangrendszerét és természeti kincseit mutatja be a gigantikus könyv.

A 346 oldalas, monumentális olvasnivaló valódi marhabőr borítással rendelkezik, fedőlapja 430 kilogrammot nyom. A borítót egy hatalmas gyík díszíti, mely a papírmúzeummal szemközt lévő domboldalon is kirajzolódik. A világrekorder kötet 1420 kg súlyú, lapozásához is nyolc emberre, valamint egy speciális, sűrített levegővel működő gépre van szükség. A könyvet Arnóton készítették, hagyományos könyvkötészeti technikákkal, lapjait kenderből készült madzagok és zsinegek tartják egyben, a könyv gerincét a lapokkal az alkotók vásznakkal varrták össze. A könyv nyithatóságáról öt hatalmas zsanér gondoskodik. Ez az egyedülálló nyomdaipari alkotás 2010. március 21-én került be hivatalosan is a Guiness-rekordok közé.

A legnagyobb könyv mellett további kiállítások is várják a Szinpetribe látogatókat. a nyomdatörténeti kiállítás Guttenberg munkásságának állít emléket. Az itt kiállított, rekonstruált eszközök segítségével megtudhatjuk, milyen felszerelésekre volt szüksége annak idején Guttenbergnek a könyvnyomtatáshoz. A nyomdász felszereléseken túl betekintést nyerhetünk abba a folyamatba is, hogyan voltak képesek abban az időben papírt előállítani a papírmalom segítségével. A Guiness-rekorder könyv mellett a szinpetri múzeumban páratlan bibliai és egyházi könyvgyűjtemény várja még az ide látogatókat Az 1500-as évekből származó könyvritkaságok mellett a kölni dóm tervrajzait ábrázoló réznyomatok, valamint egy páratlan, nagyméretű papirusz kép is megtekinthető az egyedülálló kiállítás keretében.