Gyerekbarát lakásfelújítás? Így állj neki!

Otthonunk felújítása mindig egy hatalmas projekt, ami rendkívüli körültekintést és gondos tervezést igényel. Nem csak azért, mert igen költséges mulatság – és ennek megfelelően nem szeretnénk rossz döntéseket hozni, amelyeket aztán utána javítani kell -, hanem azért is, mert ilyenkor van lehetőségünk megteremteni azt a lakóteret, amire mindig is vágytunk.

Ilyenkor gyakorlatilag csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab határt az elképzeléseinknek, így hát adjunk időt magunknak arra, hogy minden egyes apró részletet tökéletesen megtervezzünk – vagy terveztessünk -. Ám azt érdemes szem előtt tartani, hogy amennyiben pici gyerek van, vagy a közeljövőben tervezünk egy babát, akkor vannak olyan elemei a lakásnak, amit érdemes teljesen másképp kivitelezni. Persze utólag is gyerek biztossá lehet tenni a lakókörnyezetet, ám az mindig csak amolyan kényszer szülte félmegoldás. Ha tudjuk, hogy nemsokára apró lábak tipegnek a padlón – és apró kéznyomok lesznek a falon -, akkor gondolkodjunk előre és könnyítsük meg a saját életünket azzal, hogy már eleve bababarát megoldásokat alkalmazunk.

Persze mindent nem lehet kivédeni – és nem is érdemes rá törekedni, mert csak belebolondulunk -, ám a legfontosabbakat mindenképpen érdemes. Elsőként mindjárt ott van a padló és a fal kérdése. Készüljünk fel arra, hogy mind a kettő kapja majd a kiképzést, így a falak esetében kizárólag mosható – prémium – festéket használjunk, rendkívül hálásak leszünk érte. A padlóburkolat már jobb kérdés, mert a jó minőségű laminált egyrészt melegebb, másrészt puhább, mint a járólap és ez a botladozások, esések időszakában nem kis áldás. Ha a felújítással együtt a bútorokat is cseréljük, akkor két dologra figyeljünk nagyon. A konyhabútor – és egyéb különálló sarkos berendezések – magasságára, ami nyugodtan lehet 90 centiméter. Ez még kényelmes a felnőtteknek, ám a kicsik nem fogják megfejelni. A másik, az a kanapé, fotel és minden egyéb, gyakran használt fekvőhely huzata. Inkább költsünk egy picit többet és válasszunk olyan anyagot, ami vízlepergető – gyönyörű, bársonyszerű megoldások is léteznek már -, mert örökké hálásak leszünk, amikor a foltokat, – amelyekből jócskán lesz -, egy vizes ruhával le tudjuk törölni.