Gyógyszerallergia – reális veszély?

A gyógyszerallergia legtöbbször egyes antibiotikumok és a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő készítmény szedése során alakulhat ki. A gyógyszerallergia kialakulásához több együtt hatás szükséges, amely legtöbbször valamely molekulával szembeni túlérzékenységben nyilvánul meg.

[wp_ad_camp_1]

A gyógyszerallergia sajnos egyáltalán nem ritka jelenség, ugyanis számos orvosi készítmény olyan összetevőket tartalmaz, amelyre a betegek jelentős százaléka rosszul reagálhat. Maga a reakció teljesen természetes folyamat; az emberi szervezet a számára idegen anyaggal szemben fellép, megkezdődik az ellenanyagok előállítása és a limfociták aktivizálása. Ez a folyamat pedig allergiás reakcióban nyilvánul meg.

A gyógyszerallergia tünetei sokféle módon nyilvánulhatnak meg. Sok esetben egészen enyhe lefolyású reakciók tapasztalhatók, viszont egyes esetekben akár életveszélyes reakciók is bekövetkezhetnek.

Gyógyszerallergia

Gyógyszerallergia

A gyenge lefolyású gyógyszerallergia tünetei legtöbbször bőrkiütésekben, kipirosodásban, ajak- és torokduzzanatban mutatkoznak meg, de súlyos esetben előfordulhat légzési nehézség, cianotikus bőr, szédülés, ájulás, gyors szívverés, hányás… A gyógyszerallergiát kiváltó készítmények sorában vezető szerepet tölt be a penicillin, amely talán a legismertebb antibiotikum.

A legfontosabb a megelőzés. Amennyiben tudatában vagyunk annak, hogy valamilyen gyógyszerallergiánk van, mindig hívjuk fel rá az orvosunk figyelmét! Még akkor is, ha valamilyen más jellegű készítmény szedését írja fel számunkra!

Ha megtörténik az allergiás reakció, abban az esetben már csak a kezelés segít, ami rendszerint antihisztamin, szteroid, adrenalin vagy más gyógyszer alkalmazásával lehetséges. Mindenképpen azonnali orvosi segítségre van szükség.