Drágább a patron, mint a nyomtató?

A lakossági nyomtatók ára rendkívül alacsony, a tintapatronoké viszont az egekben. Ha egy kis túlzással szeretnénk élni, azt mondhatjuk, gazdaságosabb minden esetben új nyomtatót vásárolni.

[wp_ad_camp_1]

Ez természetesen túlzás – mondja a Patronbolt szakembere, de az ilyen jellegű árszabás és költségviszony valóban igen különös. Ha megnézzük a nagyobb bolthálózatok kínálatait, akár 10-12 ezer forintért is vásárolhatunk tintasugaras nyomtatót. Sőt, olykor 15 ezer alatt már lapolvasóval rendelkező nyomtató is kapható. Ehhez képest a nyomtatáshoz használatos tintapatronok irreálisan drágák.

Az eredeti tintapatronok drágák. Ha egy eredeti tintapatron csaknem annyiba kerül, mint egy új nyomtató, akkor nehéz logikus magyarázatot adni az ilyen jellegű árszabásra. Szerencsére az újratöltött vagy utángyártott tintapatronok olcsóbb és gazdaságosabb megoldást jelentenek, de mindenképpen érdemes tisztában lennünk azzal, mit választunk.

Az eredeti tintapatronok ára mindig a márkanévvel terhelt vagyis meg kell fizetnünk a brand értékét és mindazt az innovációt, amit a gyártó a termék kifejlesztésébe fektetett. Az utángyártott termékek esetében ez nem áll fenn, így jóval alacsonyabb áron juthatunk hozzájuk. Egyáltalán nem ritka, hogy két tintapatron áráért egy teljesen új nyomtatót kaphatunk. Ennek az a magyarázata, hogy a technikai forgalmazásban rendkívül erős árverseny van jelen, vagyis a gyártók egymást túllicitálva csökkentik az áraikat. Ez a túlzásba vitt árcsökkentés azt eredményezte, hogy a gyártók rákényszerülnek átcsoportosítani a bevételi forrásaikat a kapcsoló termékekre. Erre a tintapatronok alkalmasak – segítségükkel igyekeznek megszerezni a nyomtatók forgalmazása során kiesett profitot. Felhasználóként ez a fajta versengés nem szolgálja az érdekeinket.