Gyors, egészséges, és ízletes: a mediterrán konyha előnyei

A mai, rohanó világnak elsőként általában az étkezésünk esik áldozatul. Míg szüleink, nagyszüleink idejében nem is volt kérdés, hogy minden nap friss és egészséges ételek kerültek az asztalra, addig mára már ennek a jelentősége a háttérbe szorult.

Nagyon kevés család engedheti meg magának, hogy napi szinten órákat áldozzon arra, hogy mindig legyen főtt étel, ráadásul mivel a kicsiktől a nagyokig mindenki napja be van táblázva, még az is nehézségeket okoz, hogy találjunk egy időpontot,  amikor mindnyájan egyszerre le tudunk ülni az asztalhoz. Mindennek a tetejébe a tradicionális magyar ételek nem is arról híresek, hogy pár perc alatt elkészíthetőek, sőt, zömében nehéz fogások, amelyek nehezen illeszthetőek be a fél órás ebédszünetbe, amit aztán majd újabb több órányi rohanás és kapkodás követ. A megfelelő étkezés azonban fél egészség, és ezt a szakemberek nem is győzik hangsúlyozni. Kutatások, és évtizedes megfigyelések arra az eredményre jutottak, hogy a mediterrán konyha az, amivel a legtöbbet tehetjük az egészségünkért – persze a tökéletes hatás érdekében nem ártana a mentalitást is átvenni, de haladjunk kis lépésenként -.

A déli országok konyhájának az alapja a friss zöldségek, sajtok, a sovány húsok, no és persze a tészta, lehetőleg minden mennyiségben. A legnépszerűbb receptek közös jellemzői, hogy villámgyorsan elkészíthetőek, olyannyira, hogy az ételek egy jelentős része gyakorlatilag annyi ideig tart, amíg a tésztát megfőzzük – hisz közben párhuzamosan összeállítjuk a feltétet is -. A gyorsaságon kívül azonban az is a mediterrán konyha mellett szól, hogy az egészséges alapanyagoknak hála az ételek könnyen emészthetőek, nem hizlalnak, és nem is telítenek el, azaz még egy igazán kapkodós nap közepén is bátran lakmározhatunk, mert nem fogunk eltompulni és nem üt be a tipikus kajakóma. Hátránya talán csak egy van, méghozzá az, hogy ha tartjuk a recepteket, akkor relatíve drága, ám ha mondjuk egy menüzéssel, vagy a gyorséttermek kínálatával hasonlítjuk össze, akkor nem kérdés, hogy minden szempontból jobban járunk.