Gyümölcsfáink őszi-téli ápolása

Gyümölcsfáink szüret után i ápolásával megalapozhatjuk a jövő évi jó termést és a károkozók létszámát. Lombhullás után, az októberi, novemberi hónapokban végezhetjük el az őszi lemosó permetezést, a törzs meszelését és a metszést.

Sok gyümölcsfa betegséget megelőzhetünk, vagy csökkenthetünk, ha lemosó permetszerrel kezeljük fáinkat. Az almafákat érintő leggyakoribb betegségek a lisztharmat és a varasodás, amelyek először a levelet, majd a termést is megfertőzik. Lemosó permetezésen kívül szükséges a fertőzött ágak eltávolítása és az avar kezelése vagy összegyűjtése is. A csonthéjas gyümölcsfák (őszibarack kajszi, meggy, szilva, cseresznye) tafrinás levélfodrosodásának súlyosságát rezes, a moníliás betegség súlyosságát olajos lemosó permetezéssel csökkenthetjük. Ezeken a fákon is le kell szedni a moníliás gyümölcsmúmiákat a fertőzés csökkentésének érdekében. A szőlő leggyakoribb betegségei az atka fertőzés és a peronoszpóra, lisztharmat fertőzés. A lemosó permetezés mellett szól az is, hogy ezek a szerek nem veszélyesek az ember egészségére, legtöbbjüket bio kertészetekben is használják.

Gyümölcsfáink törzsének meszelésével a fák visszaverik a napsütést és kevésbé melegednek fel, ez azért fontos, mert a téli nagy hidegekben, ha a nap felmelegíti a törzs egyik oldalát, a másik oldal hidegen marad és a hőmérsékletkülönbség miatt a törzs a déli oldalon felhasadhat, ez a fagyléc. Ezen a fagylécen keresztül a kórokozók is könnyebben megtámadják a növényt. Legtöbb gyümölcsfánk metszését rügyfakadás előtt kell elvégezni, aminek célja a koronaforma kialakítása. A csonthájasokat csak rügyfakadás után vágjuk vissza. A kerti munka még a hidegben is jót tesz nemcsak gyümölcsfáinknak, hanem nekünk is, erősíti immunrendszerünket és a tiszta, hideg levegő erősíti a tüdőt, valamint a lelkünknek is jót tesz a kinti munka.