Ha eljött az ideje, szoktasd le a kicsit a cumiról!

Nem ritka, hogy a gyermek bár már három éves is elmúlt, még mindig cumizik és ezzel sehogyan sem tudnak boldogulni a kedves szülők. Ez nem meglepő, hiszen a cumi az a tárgy, amelyhez már születésük óta hozzászoknak a gyerekek, így nem csoda, hogy nehézséget okoz a leszoktatás a szülők számára. Azt azért le kell szögezni, hogy a cumisüveg elhanyagolásába persze csak akkor szabad belekezdeni, ha gyermek már tud pohárból inni.

[wp_ad_camp_1]

Ami a legfontosabb, hogy szépen és fokozatosan próbáld leszoktatni a cumiról és ne vedd el azt tőle azonnal és végérvényesen. A cumisüvegről a legkönnyebben úgy lehet leszoktatni a gyerekeket, hogy először is rávesszük őket, igyanak pohárból. Ez lehet egy aranyos figurával ellátott pohár, amit szívesen használ a kicsi, ám emellett érdemes szabályokhoz kötni a cumisüveg tovább használatát is, tehát egy nap csak egyszer lehet újratölteni, csak akkor tölthető újra, ha már ivott pohárból is…

Kisbaba cumival

Kisbaba cumival

A másik nagyon fontos dolog, hogy a gyermek tudtára kell adni, hogy éppen elég nagy ahhoz, hogy cumi nélkül is elaludjon, vagy hogy pohárból igyon, mint a nagyok, Hasznos lehet olyan vele egykorú, vagy idősebb gyerekeket mutatni, akik már nem cumiznak. Mondhatod továbbá azt is, hogy anya és apa is pohárból iszik, igyon Ő is pohárból, mert az olyan felnőttes dolog. Érdemes úgy kell beállítani a helyzetet, hogy a cumi nélküliség egy komoly dolog, amit már Ő is megtehet.

Ha a fent említett próbálkozások nem segítenek, többször is kudarcot vallottál, minden ügyes trükk ellenére sem hajlandó leszokni a cumiról és semmiképp nem akar pohárból inni, akkor állítsd választás elé a gyereket. Jó trükk, ha azt mondod, hogy megkaphatja a cumit, de csak vízzel töltve, vagy választhatja a poharat, amiben pedig a kedvenc gyümölcslevével van tele töltve. Remélhetőleg ezúttal a poharat fogja választani.