Három mesés hely Horvátországban

Horvátország nem csupán a közelségével vonzza magyar turisták tízezreit évről-évre, de a mesés tengerpartjai, vendégszerető légköre is visszacsábítja azt, aki egyszer már töltötte a nyaralását déli szomszédainknál. Az azúrkék tenger ugyan már önmagában is rendkívül vonzó, ám csak egy a számtalan csodából, ami odakint vár ránk. Mi most összeszedtük három, nálunk talán kevésbé ismert látnivalót, melyeket mindenképpen érdemes útba ejteni, ha legközelebb Horvátországban jársz.

Mljet egy száz négyzetkilométeres, eldugott kis sziget, maga a megtestesült földi paradicsom. Területének 72%-át erdő borítja, s mindössze pár apró falu található rajta, ahol nagyon könnyű elbújni a világ gondjai elől, az itt élő alig több mint ezer lakos pedig tárt karokkal várja a valódi pihenésre vágyókat. A festői szépségű hely nem fukarkodik látnivalókban sem: egy mesébe illő Benedek-rendi kolostor, az Odüsszeusz-barlang és a Szent-Pál templom fennmaradt romjai is mind arra várnak, hogy felfedezzük őket. Ha Horvátországot említjük, akkor sokaknak Poreč ugrik be elsőként, nem véletlenül. Rovinj és Krk mellett ez a gyönyörű isztriai városka az egyik legközkedveltebb célpont a magyar nyaralni vágyók körében, s ezt a pozíciót nem csak közelségével nyerte el, hanem páratlan fekvésével, felejthetetlen strandjaival és nem utolsósorban a lenyűgöző látnivalóival.

Ha az ember egyszer eljut Poreč-be, akkor mindenképpen látnia kell az Euphrasius-bazilikát, ezt a másfél évezredes, lélegzetelállító bizánci csodát. A műemlékegyüttes építészetileg is egy remekmű, de aki egyszer közelről megcsodálhatja a cibóriumot és a mozaikokat, az biztos, hogy egy életre elraktározza magában Poreč nevezetességének az emlékét. Nem azonban láttuk Horvátország igazi arcát, ha még nem csodáltuk meg a Kornati Nemzeti Park lélegzetelállító látványát a saját szemünkkel. Több mint kétszáz négyzetkilométeren elterülő 150 sziget alkotja Dalmácia legragyogóbb ékkövét, melynek igazi varázsát csak akkor ismerhetjük meg, ha a szervezett túrák helyett magunk vágunk neki a felfedezésnek és egy helyi hajóskapitányt felfogadva, saját hajóval járjuk be a kisebb, eldugottabb  szigetek közti területeket.