A máj egészségének fenntartása

A máj a szervezet legnagyobb mirigye, melynek hatalmas szerepe van abban, hogy a test egészséges legyen. A máj a szervezet szinte minden anyagcsere folyamatában részt vesz, így rossz belegondolni, hogy a máj betegsége milyen kihatással lenne az emberi testre.

Máj egészsége és a test jóléte harmóniában áll egymással, így nem érdemes kockáztatni. Köztudott tény, hogy a máj képes regenerálódni. Ez viszont nem azt jelenti, hogy bármeddig lehet egészségtelenül élni és károsítani ezt a rendkívül hasznos szervet. Mivel a máj számos feladatot ellát a szervezetben, ezért célszerű gondoskodni a megelőzésről, mivel, ha már megtörténik a baj, megbetegszik a máj, akkor sokkal nehezebb bármit is tenni. A máj képes lebontani az alkoholt, azonban mindezt nem korlátlan mennyiségben és hosszú időn keresztül. A korlátlan, rendszeres alkoholfogyasztás komoly terhet jelent a máj számára, károsítja a májsejteket. Idővel fennáll az alkoholos zsírmáj kialakulásának esélye, majd a későbbiekben a májcirrózis, vagy ismertebb nevén a máj zsugorodás veszélye. Éppen ezért érdemes visszafogni az alkoholfogyasztást és ritkán, alkalmanként ital után nyúlni.

Az étkezésnek is komoly szerepe van a máj egészségének fenntartásában, célszerű kerülni a zsíros, nehéz ételeket. A magas telített zsírtartalmú ételek hozzájárulnak a májzsugorodás kialakulásához, így mindenképp azt javasoljuk, hogy kerülje a nehéz ételeket. Az egészséges, tápanyagokban gazdag táplálkozás segít megőrizni a máj egészségét. Ugyanakkor nehéz csupán táplálkozás útján bevinni a vitaminokat és hasznos tápanyagokat, így célszerű táplálékkiegészítő útján pótolni ezeket. Ha szeretne bővebben tájékozódni, akkor látogasson el a vitaminstore.hu webáruházba, ahol a kínálatot is megtalálja!