Hasznos útmutató citrusfélékhez!

Mindjárt itt a tél és mindannyian a narancs után nyúlunk, hogy megkapjuk a C-vitamin adagunkat, igaz? Nos, kiderült, hogy a világ összes HL-je nem feltétlenül segít megelőzni vagy kezelni a náthát; a citrusfélékben található aszkorbinsav a legtöbb ember számára nem hatékony. De ez nem akadályozhatja meg, hogy minél több citrusfélét fogyasszunk.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb bizonyíték azt sugallja, hogy a citrusfélék szubtrópusi Ázsiából, különösen Kínából, Indiából és Malajziából származnak, bár a legújabb kutatások feltételezik, hogy korábban Ausztráliában volt őshonos. Függetlenül attól, hogy honnan származnak, az összes modern citrus három szülőfajból származik: citromból, mandarinból és pomelóból. Gyermekeik nem egy takaros családfában ágaznak el, hanem egy rendetlen, vérfertőző szerelmi háromszögben. Gondoljon erre a három eredeti citrusfélére úgy, mint az elsődleges színekre: Ha mindegyikből különböző tulajdonságokat kever össze, akkor bármilyen új citrusfélét hozhat létre. Itt vannak főbb jellemzőik, groteszk módon túlegyszerűsítve: Citron: Szuper vastag keserű gyümölcs, amelynek gyümölcsleve nagyon savanyú, a héja sárgás, citromillatú, amikor a gyümölcs érett.

Mandarin: Zömök, narancssárga árnyalatú gyümölcs, amely viszonylag könnyen hámozható és szegmentálható, ami édesebb, lédúsabb magot tár fel. Pomelo: A többi fajnál nagyobb, egyedülállóan aromás héjú. A gödre vastagabb, mint egy mandariné, de kevésbé burkolódzik be, mint a citrom, a belső gyümölcs és/vagy hártya keserű lehet. A narancsok tagjai, amelyek klementineket és mandarint tartalmaznak, egyértelmű vonalvezetést mutatnak a mandarinhoz. A mandarin lehet a legfrissebb hámozható gyümölcs: kisebb, mint a legtöbb narancs, puha héjú és szegmensekkel rendelkezik, amelyeket könnyen szét lehet választani, édesebb, kevésbé savanykás gyümölcslével.