Hatékony étrendi tippek irritábilis bél szindróma esetén

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a vastagbél rendellenessége. Az IBS-ben szenvedő betegeknél a bélizmok összehúzódása erősebb vagy gyengébb, mint az IBS-ben nem szenvedőknél. A bélizmok erősebb összehúzódásai, amelyek a normálisnál tovább tartanak, puffadáshoz, gázproblémához és hasmenéshez vezetnek. Másrészt a bélizmok gyenge összehúzódása lelassítja a táplálék mozgását a bélben, és székrekedést okoz.

Az IBS pontos oka nem tisztázott, de úgy tűnik, hogy számos tényező, például bizonyos élelmiszerek, stressz, hormonális változások és bizonyos gyomor-bélrendszeri problémák szerepet játszanak az IBS kiváltásában. Az IBS tüneteit azonban könnyedén legyőzheti étrendjének módosításával. A leveles zöldek kiváló gyógyító táplálékok az IBS-ben szenvedők számára. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok, fitokemikáliák és rostok hatalmas erőművei. Az IBS-ben szenvedők számára legmegfelelőbb zöld leveles zöldségek a kelkáposzta, a spenót, a fehérrépa, a mustárzöld stb. Kevés az erjeszthető rosttartalmuk. Ezért nem váltják ki az IBS tüneteit. Továbbá ömlesztik a székletet. Ezért hatékonyan enyhítik az IBS-hez kapcsolódó székrekedést.

A kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek jótékony hatásúak az emésztőrendszer egészségére. Úgy tűnik, hogy a szűz kókuszolaj hozzáadása az étrendhez segít az IBS tüneteinek enyhítésében. Ezenkívül a közepes szénláncú zsírsavak segítenek csökkenteni a bélrendszer gyulladását. Az IBS tüneteinek leküzdésére vegyen be psylliumot. Tanulmányok kimutatták, hogy bár a korpa fogyasztása nem segített sok IBS-betegnek, szinte minden IBS-ben szenvedő beteg, aki psylliumot szedett, enyhülést tapasztalt az IBS-tüneteken. A psylliumban lévő oldható rost elősegítette a bélrendszer kialakulását, valamint csökkentette a hasi fájdalmat és a kellemetlen érzést.