Hatékonyan eltávolítani a CO2-t a légkörből?

A Paul Scherrer Institute PSI és az ETH Zürich kutatói azt vizsgálták, hogy a szén -dioxid (CO2) közvetlen befogása a környezeti levegőből mennyiben segíthet hatékonyan eltávolítani az üvegházhatású gázokat a légkörből. Az eredmény: Gondos tervezéssel, például a helymeghatározás és a szükséges energiaellátás tekintetében, a CO2-t klímahatékony módon lehet eltávolítani. A kutatók most közzétették elemzésüket a Environmental Science & Technology folyóiratban.

A közvetlen levegős szén -dioxid -leválasztás és -tárolás (DACCS) egy viszonylag új technológia a szén-dioxid légkörből történő eltávolítására. Mivel lehetővé tenné, hogy nagy mennyiségű szén-dioxid ténylegesen csapdába essen, ez a technológia csökkentheti az üvegházhatást is. A Paul Scherrer Institute PSI és az ETH Zürich kutatói most azt vizsgálták, hogy ez mennyire hatékonyan valósítható meg egy bizonyos folyamat különböző rendszerkonfigurációival. Ennek érdekében összesen öt különböző konfigurációt elemeztek a levegőből történő elkülönítésére és felhasználására a világ nyolc különböző helyszínén. Az alkalmazott technológia és az adott helyszín kombinációjától függően a CO2 akár 97 százalékos hatékonysággal eltávolítható a levegőből.

A CO2 elválasztásához a légkörből először levegőt vezetnek át egy úgynevezett abszorbensen, ventilátorok segítségével. Ez megköti a szén-dioxidot mindaddig, amíg az üvegházhatású gázok elnyelési képessége kimerül. Ezután a második, úgynevezett deszorpciós lépésben a CO2 újra felszabadul az abszorbensből. A nedvszívótól függően ez viszonylag magas, akár 900 Celsius fokos hőmérsékleten, vagy meglehetősen alacsony, körülbelül 100 Celsius fokos hőmérsékleten történik. A berendezések előállításához és beszereléséhez szükséges energia mellett a ventilátorok működése és a szükséges hőtermelés üvegházhatású gázok kibocsátását eredményezi.