Hideg, vagy meleg ételt fogyasszunk?

Ahány ház, annyi szokás. Ez a szólásmondás éppúgy igaz az étkezésekre, mint megannyi másra. Vannak családok, ahol szinte mindig kerül meleg (főtt) étel az asztalra, és vannak, akik sokkal inkább előnyben részesítik a hideg ételt.

Persze ez nem ilyen egyszerű és rengeteg háztartásban inkább az arany középút a jellemző. Napi egy meleg étkezés, a többinél pedig jöhetnek a szendvicsek, reggelizőpelyhek, és minden olyan táplálék, amelyet igazándiból nem is kell elkészíteni, csak egy tányérra, vagy tálcára összepakolni és elfogyasztani. Az ízlés és a szokások témakörén túl azonban sokkal fontosabb kérdés az, hogy mivel is teszünk igazán jót saját magunknak, vagyis az emésztésünknek. Erre a válasz tulajdonképpen egyszerűbb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Szervezetünk – nem meglepő módon – azt a táplálékot tudja enzimek segítségével a leghatékonyabban lebontani (azaz a legegyszerűbben megemészteni), ami a saját hőmérsékletével leginkább megegyező hőfokú. Azaz nagyjából 37 Celsius fokos. Hogy ezt az állapotot elérje, a szervezet a hideg ételt felmelegíti, a meleg ételt pedig lehűti. Az utóbbi folyamat kevesebb energiát igényel, így tehát emésztőrendszerünk a meleg étellel jobban jár. Ebből az információból azonban hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy a hideg étel mindig, minden körülmények között a rosszabb választás, mert erről szó sincs. Ugyanis a annak felmelegítése nem csak energia, de időigényes is, így értelemszerűen a hideg étel megemésztése sokkal tovább tart, vele együtt pedig a jóllakottság érzése is. Azaz aki fogyni szeretne, annak mindenképpen bölcsebb választás a hideg étel, főképp az esti időszakban. Ami nagyon fontos és mindenki számára megszívlelendő, az az, hogy semmiképp se váltogassuk a (nagyon) hideg és a (nagyon) meleg falatokat, mert testünk hőkiegyenlítő mechanizmusa a hirtelen váltásokat nem tudja lekövetni.