Hidraulika szűrő – Mit érdemes tudni róla?

A hidraulika szűrő a szivattyú által keringetett folyadékot szűri, valamint a hidraulikus rendszer alkatrészeit az elszennyeződéstől védi. Időszakos cseréje elengedhetetlen az alkatrészek megóvásához.

[wp_ad_camp_1]

Hidraulika szűrő cseréje évenként ajánlott az igénybevételtől függetlenül. A hidraulikus munkafolyadék arra szolgál, hogy a munkahenger segítségével a nyomást átadja és eközben keni a mozgó alkatrészeket. Elvezeti a hőt, ami a nyomásveszteségből adódik és csökkenti a nyomáscsúcsok okozta lengéseket, valamint eltávolítja a levált anyag részecskéket és védi a rendszert a korrózióval szemben. A hidraulika szűrő ezt szűri. A hidraulikus rendszerekben lévő hidraulika szűrők célja, az üzembiztos működés és a rendszer elemeinek élettartambeli növelése. A munkafolyadékban lévő fémrészecskék, festék, por és a különféle egyéb szennyeződések csökkentik az élettartamot és a hatásfokot. A hidraulika szűrők esetében az elhelyezés szerint főáramú és mellékáramú szűrést különböztethetünk meg.

Hidraulika szűrők

Hidraulika szűrők

A hidraulika szűrő cseréje elkerülhetetlen, elvégre a folyamatos használat miatt elhasználódik. Alapvetően három különböző tény befolyásolja, hogy meddig bírja ki. Függ a környezet porterhelésétől, a hidraulikus rendszer tömítettségétől, valamint a hidraulika szűrő szennyeződés felvevő képességétől. A gyári gépkönyvekben fel van tüntetve a hidraulika szűrő cseréjének ideje, de ettől függetlenül eltérhet a csere szükségességének ideje. A hidraulika szűrők három részre oszthatók, ezek a visszafolyó-ági hidraulika szűrők, a nyomó-ági hidraulika szűrő és a szívó-ági hidraulika szűrő. Bővebb információkért látogasson el az alkatreszek.hu weboldalra és tekintse meg a hatalmas kínálatot.