Mire való a kaució? – avagy tévhitek a lakásbérlés körül

Mindenki tisztában van azzal, hogy bérlés során kauciót kell fizetni, azonban azzal már kevésbé van tisztában az átlagember, hogy mégis mi célja van a kauciónak.

[wp_ad_camp_1]

Ha lakást szeretnénk bérelni, akkor nem ritka, hogy két vagy három havi kauciót is előre ki kell fizetni. Ez pedig elég nagy terhet ró a bérlőre. Egy kutatás többek közt arra is kereste a választ, hogy mennyire vannak tisztában az emberek azzal, hogy miért kell kauciót fizetni. Sokszor a félreértések is ebből adódnak, valamint a felmondás körülményeiből. A kaució arra szolgál, hogy ha a bérlő esetleg nem fizette a közüzemi számlákat vagy kárt okozott az ingatlanban vagy a bútorokban, akkor mindezek fedezésére szolgál. Ha ilyesmire nem került sor, akkor a bérbeadó visszakapja a kaució árát. A lakásbérleti szerződés csak és kizárólag írásban érvényes. Szóban való megállapodás esetén komolyan megütheti akár a bérlő, akár a bérbeadó a lábát. Vannak, akik tisztában vannak vele, hogy írásba kell foglalni a lakásbérleti szerződést, azonban úgy vélik, hogy azt ügyvédnek kell hitelesítenie, ami nem igaz.

Lakásbérlés

Lakásbérlés

Nem csak a szerződés megkötésének szabályaival nem sokan vannak tisztában, de azzal sem, hogyan zajlik a felmondás. Sokan úgy vélik, hogy szóban is fel lehet mondani a szerződést, akár a határozott időre szólókat is. Akár szerződésszegés esetén is csak írásban lehet felmondani a szerződést. Érdemes közjegyzői okiratba foglalni a bérleti szerződést, hisz számos olyan történetet hallani, hogy a bérlő nem fizette a bérleti díjat és nem volt hajlandó kiköltözni sem az ingatlanból. A közjegyző ekkor többféleképp tud segíteni, ráadásul szerződésszegés esetén a végrehajtás azonnal elindítható, nélküle viszont hosszú pereskedésre készülhet.