Hogyan dolgozzák fel a kávét a világon?

A kávéval való bármilyen mélyebb kapcsolat egyik legbájosabb aspektusa az ital árnyalatainak megismerése egyik országtól a másikig. Az, hogy maga a kávé az aratás után hogyan kerül feldolgozásra, nagyban hozzájárul ahhoz, amit a csészében megkóstolunk, ezért nagyon fontos a kávé származása és elkészítése.

Az etióp kávé nagyra becsült és megosztó hírnévvel rendelkezik. Azok, amelyek „természetes” vagy „száraz feldolgozáson” mennek keresztül – vagyis közvetlenül a betakarítás után száradni kezdenek a babon még a kávé gyümölcsével és a nyálkával (ez a ragacsos réteg közvetlenül a bőr alatt) jól ismertek mélyen édes és gyümölcsös, testes tulajdonságaikról, mély áfonya ízre emlékeztetve. A szárítást követően a gyümölcs és a nyálka egyszerre eltávolításra kerül a kávé magjából. Kenya napsütéses időszakában virágoznak a kávé növények, és a száraz éghajlat is kedvez a kávé feldolgozásának módszerének. Az ízes kávék, amelyek ebből az országból származnak, gyakran savasságukról, lédússágukról és összetett vörös gyümölcsaromájukról ismertek. A kenyai kávé meghatározott ízekkel rendelkezik, anélkül, hogy erjedés, hibák vagy a feldolgozás okozta földes ízei lennének.

Costa Rica egyedülálló „mézes eljárása” megkísérli elérni azt, hogy a kávé különleges legyen. Míg egy mosott kávéban, ahol a gyümölcsöt és a nyálkát is eltávolítják a babról, mielőtt teljesen megszáradna, a mézes eljárás – amelyet természetes pépnek és félmosásnak is neveznek – eltávolítja a gyümölcs héját, de a maradék részét meghagyja, vagyis nyálkát a babon. A kávét ezután ágyakra helyezik, hogy a nyálkahártya megszáradjon, és felszívja a gyümölcsös nyálkahártya természetesen előforduló cukrát – olyan édességet, amelyet a kész csésze kávéban azonnal felismer és azonosítani tud.