Hogyan dolgozzuk fel a gyászt?

Előbb-utóbb sajnos minden egyes ember szembesül valamilyen súlyos veszteséggel, amit utána rövidebb-hosszabb ideig tartó gyász követ. Ez az időszak rendkívül nehéz, és a legtöbben a lehető leghamarabb szeretnék átvészelni, ez azonban az egyik legnehezebb feladat, amivel életünk során szembesülünk.

Természetesen a gyász is lehet nagyon sokféle, ahogy az azt kiváltó történés is. Hisz nem csupán egy elhunyt szerettünket gyászolhatjuk, de egy véget ért kapcsolat, vagy megszűnt munkahely is okozhatja. Szerelmi bánat esetén – szerencsére – a gyász bár eleinte nem úgy tűnik, de aránylag rövid idő alatt jelentősen tompul, hisz egy idő után megszokjuk azt az életet, amiben volt párunk már nem vesz részt és ekkor tiszta fejjel legtöbbször már mi magunk is belátjuk, hogy ennek így kellett történnie, és az élet megy tovább. Természetesen vannak olyan esetek, amikor ez nem következik be, és a gyászidőszak túlságosan elhúzódik. Ilyenkor minden esetben érdemes szakember segítségét kérni, aki megfelelő terápiával túl tud lendíteni ezen a nehéz időszakon.

Teljesen más eset, ha egy közeli szerettünk, jó barátunk (vagy akár házi kedvencünk) halála következik be. Ilyenkor a gyászfolyamat minden lépésén végig kell mennünk, még azok számára is lehetetlen lerövidíteni ezt, akik amúgy szeretik uralni az érzéseiket. Ilyenkor a legfontosabb, hogy elfogadjuk hogy ez a gyász időszaka, adjunk időt magunknak. Teljesen természetes, ha még akár egy év múlva is a mindennapjaink része a gyász, fogadjuk el, hogy barátaink, ismerőseink azt szeretnék, ha már túl lennénk rajta, de a külvilágból érkező nyomás annak tudható be, hogy a többi ember nem részese a mi veszteségünknek, ők azt szeretnék, ha mielőbb visszakapnák a régi énünket. Nekünk azonban fel kell készülni a fájdalmas évfordulókra, és a szürke hétköznapokra, de ne féljünk segítséget kérni, hisz rengeteget javíthat állapotunkon a barátokkal való beszélgetések, vagy egy szakember tanácsai.