Hogyan főzzünk teát?

Sokak számára a teafőzés nem jelent kihívást. Azonban ha egy kicsit jobban utána nézünk a dolgoknak, akkor látni fogjuk, hogy korántsem olyan egyszerű művelet, mint gondolnánk, már ha igényes teázók vagyunk. A teát kétféle célból lehet fogyasztani: élvezeti, vagy gyógyászati célból. Akármelyiket is választjuk, oda kell figyelnünk az arányokra és a főzés módjára.

[wp_ad_camp_1]

Sokféle tea létezik. Azoknak a fajtáknak, amelyek előre ki vannak mérve, és előkészítve, egyértelmű utasításokat olvashatunk a dobozán arra vonatkozóan, hogy mennyi vízzel, mennyi áztatási idővel, és milyen ízesítéssel készítsük el. A gondot inkább azok a gyógynövényes teák okozzák, amelyeknek felhasználási módja már kevésbé egyértelmű. A legjobb, hogyha az ilyen esetekben, még a felhasználás előtt beszélünk valaki hozzáértő személlyel, vagy utána nézünk az interneten. Figyelni kell viszont arra, hogy mindenképpen megbízható forrásból tájékozódjunk, mert minden gyógynövénynek másféle áztatási idő ajánlott ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását.

Teafőzés

Teafőzés

Amit általánosságban elmondhatunk, az, hogy a gyógynövényeket nem tanácsos 90 foknál forróbb vízben főzni. A legjobb, hogyha csak áztatjuk, és fokozatosan hevítjük kb. 80 fokosra. Ami után kioltjuk a lángot, még hagynunk kell ázni olyan 5-10 percig (attól függően, hogy milyen növényeket tettünk bele), és csak ezt követően fogyasszuk. Tanácsos, hogyha frissen leszedett növényekből főzzük, viszont ilyen esetben tudnunk kell, hogy sokkal erősebb teát kapunk, mintha szárított növényekből dolgoznánk. Minden teát ízesíthetünk citrommal, mézzel, vagy cukorral, attól függően, hogy milyen ízlésünk van. Ezek a dolgok nem vesznek el a növények hatásából, csak kiemelik a kellemes aromáikat. Sokszor azonban nem illenek össze egymással. Ez a dolog ízlésenként változik…