Hogyan gondozzuk megfelelően a mikulásvirágot?

A mikulásvirág egy nagyon népszerű szobanövény, de sajnos nehéz jól gondozni, hamar tönkre szokott menni. Azért nem is olyan rémesen bonyolult a gondozása, íme néhány alapvető dolog, amit betartva szépen virágzik majd.

[wp_ad_camp_1]

A mikulásvirág a kutyatejfélékhez tartozó Közép-Amerikában őshonos virág. A közép-mexikói aztékok nagy mennyiségben termesztették, mint az indián tisztaság jelképét. A virág az USA-ban az  Egyesült Államok első angykövete révén vált ismertté, 1825-ben. Kaliforniában, konkrétabban Hollywoodban kezdték el először termeszteni és nemesíteni az 1900-as évek végén.Európába a huszas évek végén jutott el, a hatvanas években még vágott virágként volt ismert, mára kizárólag cserepesként árulják. Az itt kicsi virágnak látszó növény Közép-Amerikában akár 3-4 méteresre is megnőhet. A virág nem virága, hanem fellevelei miatt dísz, azok pirosodnak be.

Mikulásvirág

Mikulásvirág

A mikulásvirággal könnyű dolgunk lenne, de sokakanak tönkre megy. Általában a túlöntözés miatt. A növényt bőven elég hetente egyszer állott vízbe helyezni a cserepével együtt. Ha a földje megszívja magát, egy hétig elvan ezzel. A több víz miatt tönkre megy. A változó hőmérséklet is nagyon ártalamas neki. Állandó hőmérsékletet igényel, a huzat árt neki, tartsuk távol a nyílászáróktól. Amint elkezd ősz lenni, csökken a napsütéses órák száma, a növény fellevelei elkezdenek pirosodni. Fényigénye igen nagy, minél több fényt kap, annál tovább maradnak pirosak fellevelei. A tűző napsütéstől azonban távol kell tartani. A mikulásvirág sokáig szép marad tehát, ha állandó hőmérsékleten, heti egy locsolással és nem tűző napon, de világos helyen tároljuk. Vizet mindenképpen alulról kapjon. A cseréppel áztatós módszer a legjobb, a víz valóban legyen állott és nem túl hideg.