Hogyan jutottak el a kutyák Amerikába?

A kutyák története az ókortól kezdve összefonódott az őket háziasító emberek történetével. De milyen régre nyúlik vissza ez a történelem Amerikában, és a kutyák melyik utat járták be a világ ezen részén?

[wp_ad_camp_1]

A Buffaloi Egyetem által vezetett új tanulmány betekintést nyújt ezekbe a kérdésekbe. A kutatás szerint az Alaska délkeleti részén talált csontdarab egy kutyához tartozik, aki körülbelül 10.150 évvel ezelőtt élt a régióban. A tudósok szerint a maradványok – egy combcsont egy darabja – a háziasított kutya legrégebbi megerősített maradványait képviseli Amerikában. A csonttöredékből származó DNS utal a korai kutyatörténetre a világ ezen részén. A kutatók elemezték a kutya mitokondriális genomját, és arra a következtetésre jutottak, hogy az állat olyan kutyák sorába tartozott, amelyek evolúciótörténete már 16.700 évvel ezelőtt eltért a szibériai kutyákétól. A szétválás időpontja egybeesik azzal az időszakkal, amikor az emberek Észak-Amerikába vándorolhattak egy tengerparti útvonalon, amely Délkelet-Alaszkát is magában foglalta.

Charlotte Lindqvist, az UB evolúciós biológusa volt a tanulmány vezető szerzője, amelybe az UB és a Dél-Dakotai Egyetem tudósai is bekapcsolódtak. Az eredmények egyre növekvő ismeretekkel bővítik a kutyák Amerikába történő migrációját. „Most genetikai bizonyítékaink vannak az alaszkai partok mentén talált ősi kutyákról. Mivel a kutyák az emberi foglalkozás helyettesítői, adataink nemcsak időzítést, hanem helyet is biztosítanak a kutyák és az emberek Amerikába történő belépésére, ez támogatja azt az elméletet, miszerint ez a vándorlás éppen akkor következett be, amikor a parti gleccserek visszahúzódtak az utolsó jégkorszak során”- mondja Lindqvist, az UB Művészeti és Tudományos Főiskolájának biológiai docense. „Több kutyahullám vándorolt ​​Amerikába, de a kérdés az volt, hogy mikor érkeztek az első kutyák?”