Hogyan közlekedjünk nyaralás alatt?

Akik gyakorlott utazók, azoknak valószínűleg már megvannak a bevált trükkjeik, ám akik csak most terveznek először hosszabb útra menni egy idegen országba, azok talán nem is gondolnak arra, hogy odaérve majd valahogy meg kell oldani a közlekedést.

Hogy mi a leginkább célszerű és a legkényelmesebb, az legtöbbször a célponttól is függ. Vannak olyan országok – vagy ha úgy tetszik, városok -, ahol a gyaloglás a legegyszerűbb megoldás, hisz relatíve kis távolságokat kell megtenni és a belvárosban egymást érik a látnivalók. Ilyenkor nincs is nagyon min gondolkodnunk, hisz ez a legkevesebb tervezést igénylő közlekedési mód. Egészen más a helyzet, ha nagyobb távokat kell megtenni. Ilyenkor érdemes egy kicsit előre bújni a különböző fórumokat és oldalakat, ahol a helyi tömegközlekedést kivesézik nekünk,. Vannak ugyanis olyan országok, ahol például a buszmenetrend kifogástalan és gyakorlatilag bárhová kényelmesen eljutunk úgy, hogy maximum percek kell a megállókban várakoznunk.

De mi van akkor, ha mondjuk a célpontunk infrastruktúrája nem ennyire fejlett, vagy épp kisbabával utazunk, akivel a buszozás kényelmetlenséget jelentene, és mi szeretnénk biztonságban tudni? Ilyenkor kerül a képbe az autóbérlés lehetősége, amitől még mindig meglepően sokan ódzkodnak, többnyire alaptalanul. Persze ennek is érdemes ország specifikusan utána olvasni, de a legtöbb turisták által kedvelt helyen gyorsan és kényelmesen bérelhetünk autót, ráadásul az árak is igen barátiak (legtöbbször egy fillérrel sem kerül többe, mintha itthon bérelnénk). Bátran éljünk tehát a lehetőséggel, hisz így semmihez és senkihez nem leszünk kötve és akkor és oda megyünk, amikor és ahova mi szeretnénk, ráadásul csomagokat is kényelmesen vihetünk magunkkal, és ha szükséges, akkor gyerekülést is kérhetünk pluszban. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy minden ország közlekedési kultúrája más és más. Épp ezért a leggyakorlottabb sofőr vezesse az autót, és ha érez némi bizonytalanságot (akár azért, mert olyan országról van szó, ahol bal oldali közlekedés van), akkor érdemes automataváltós autót bérelni, hisz abban könnyebb csak az útra figyelni. Ezt leszámítva azonban szinte mindenhol tökéletes megoldás a bérautó.