Hogyan lehet kontrollálni a lisztharmatot házi spray-vel

Ha porszerű megjelenésű foltokat lát növényei lombozatán, akkor valószínűleg előfordul a nagyon gyakori lisztharmat gombás betegség esete. Bár vannak lisztharmat elleni kémiai gyógymódok, kevés kertésznek kell ezeket használnia; ezeket általában kereskedelmi gazdálkodási műveletek számára tartják fenn.

[wp_ad_camp_1]

A lisztharmatot számos különféle gombafaj okozhatja, bár a cucurbitsban a leggyakoribb a Podosphaera xanthii. A lisztharmatot nagyon könnyű felismerni, mert tünetei a növények levelein, szárán, virágain és akár gyümölcsén is megjelenhetnek.  A porszerű maradványokat általában először az alsó leveleken és a szárakon látja, de a betegség előrehaladtával a porszerű bevonat beboríthatja az egész növényt. A lisztharmat olyan körülmények között nő a legjobban, ahol a legkevésbé számítana rá – a hűvös, nedves környezet helyett a lisztharmat a meleg és száraz körülményeket részesíti előnyben, ahol magas a páratartalom és a hőmérséklet mérsékelt. Gyakran késő tavasszal és kora nyáron jelenik meg. Míg a lisztharmat enyhe esete általában nem halálos a növény számára, egy súlyos fertőzés miatt a levelek elszáradhatnak és megsárgulhatnak.

A lisztharmat spórái szél által terjedve növényi törmelékben vagy komposztkupacokban képesek túlélni a telet. Ügyeljen arra, hogy a fertőzött növényeket és leveleket ártalmatlanítsa a jövőbeni járványok megelőzése érdekében. A lisztharmat gomba terjedésének ellenőrzésére házi sprayt alkalmazhat. Nem szabadul meg a már meglévő levelek gombájától, de megakadályozhatja annak terjedését a növény többi részében. Hozzávalók: 1 liter víz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál folyékony, nem mosószeres, mosogatószeres szappan. Alaposan keverje össze az összetevőket egy gallon méretű edényben vagy egy üres tejeskannában, majd öntse a keverék egy részét egy spray-palackba. Permetezze növényeit hetente, lehetőleg borús napokon, hogy megakadályozza a lombok megégését.