Hogyan nevelj mentálisan erős gyereket?

Az élet kihívásaira felkészült, mentálisan erős gyermeket nevelni nem egyszerű feladat, ehhez a szülőnek is nagyon erősnek kell lennie, hiszen szembesíteni a gyermeket félelmeivel, figyelmeztetni a hibáira és figyelni, ahogy küzd a problémákkal, nem egyszerű dolog. Ezekre a tapasztalatokra viszont szüksége van a gyermeknek ahhoz, hogy mentálisan megerősödjenek.

[wp_ad_camp_1]

Az amerikai Forbes magazin szerint azok a gyermekek, akik így nevelkednek, sokkal sikeresebbek lesznek az életben, könnyebben veszik az akadályokat, amikkel az élet próbára teszi őket. A helyes nevelés az, ha a szülők nem állítják be áldozatnak a gyermeküket. Ha kirakták a focicsapatból, vagy évet kell ismételnie az iskolában, nem sikerül egy dolgozat, ettől nem kell áldozatként tekinteni a gyermekre. A visszautasítás és a kudarcok az élet velejárói, meg kell tanítani, hogyan tudja a javára fordítani a sikertelenségeket. Következetesnek kell lenni a nevelésben, ha a szülő nemet mondott valamire, akkor a gyermek szomorúságát látva nem szabad mégis megenyhülni a bűntudat miatt. Sok szülő hajlamos mindent alárendelni a gyermek igényeinek, amivel óriási hibát követnek el, ezekből a gyerekekből lesznek később önző felnőttek.

A mentálisan erős szülők ehelyett arra fektetik a hangsúlyt, hogy megtanítsák gyermeküknek, hogy mivel járulhat ő hozzá a világ jobbá tételéhez. Ha gyermekünket védőburokban tartjuk, az megnyugtató lehet nekünk, viszont a gyermek fejlődésének árt, ha túlzottan óvjuk mindentől. A szülői túlféltés visszafogja a gyermeket a fejlődésben, érzelmileg, szociálisan és fizikailag is káros. Szintén nem tesz jót a gyermeknek, ha egyenrangú félként kezeljük, ha gyakran teljesül az ő akarata, például ő szabja meg, mit egyen a család ebédre vagy vacsorára, hová menjenek kirándulni. A mentálisan erős szülők nem várják el, hogy gyermekük minden területen a legjobb legyen, helyette segítik, hogy magához képest a lehető legjobb eredményeket érje el. Ha nem pakolja be rendesen a felszerelését a táskába, semmi gond, engedni kell hibázni a gyereket, és hogy aztán szembenézzen a következményekkel, ebből fog majd igazán tanulni.