Hogyan neveljük a kiskutyánkat?

Manapság már nagyon sokan tartanak kiskutyát, akár udvaron, akár lakásban. Egy kutya nevelése nem is olyan egyszerű feladat, hiszen nagy felelősséggel jár. Főleg kiskorában folytonos odafigyelést, törődést igényel, ami sok időt és energiát vesz igénybe. Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan kell egy kiskutyát nevelni, tanítani.

[wp_ad_camp_1]

A kiskutya nevelés abban az első néhány napban a legnehezebb, amikor megérkezik az új otthonába, hiszen minden tele van számára ismeretlen dolgokkal, furcsa zajokkal, idegen emberekkel. Fontos, hogy ne babusgassuk és kényeztessük el nagyon, ne vegyük ölbe folyton, ha nyöszörög valamiért. A legfontosabb dolog, hogy legyünk türelmesek és figyelmesek. Ne várjunk el tőle sokat és ne ijesztgessük. Ez a szocializációja szempontjából fontos, mivel, ha kis korban rossz és kellemetlen élményeket szerez, akkor azt egy egész életre megjegyzi. Sokat számít, hogy bizalmas és barátságos viszonyt alakítsunk ki vele. A megfelelő viselkedésre való tanítás is fontos, ez a más kutyákkal való viszonyában is lényeges szempont. A nevelés során megtanulj az általánosan elfogadott viselkedési normák alapjait és ezek által válik majd kiegyensúlyozottá és barátságossá.

Kiskutya

Kiskutya

A kiképzés sorén szintén vannak olyan szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk. Az első fázis addig tart, amíg elválasztják az anyjától és el kell sajátítania a helyét a családban. A második fázis az otthonba kerüléskor kezdődik, amikor meg kell tanulnia az emberrel való együttélést. A sétálással kezdődik el a harmadik fázis, amely már egy komolyabb lépés, és ilyenkor már fontos a kiképzés is. Lassan hozzászokik a pórázon való sétáláshoz és megtanul bizonyos dolgokat, mint például, hogy nem szedhet fel a földről akármit., vagy hogy ne támadjon meg idegeneket.