Hogyan neveljünk fekete nyírt?

A fekete nyír egy gyorsan növő, általában többtörzsű árnyékfa, amely nagyon népszerű a tájhasználatban. Gyönyörű hámló kérge van, amely sok nyírra jellemző, de az egyik legjobban alkalmazkodó faj, jobban tolerálja a rossz vízelvezetésű talajokat és a meleg viszonyokat.

A fekete nyírnek lekerekített tömör formája és félig ívelő ágai vannak. A fehér kéreg lehámlik, és lazacvörös belső rétegeket tár fel. A közép-sötétzöld levelek 1-3 hüvelyk hosszúak, ovális alakúak, fogazott élekkel, és fehérek az alsó oldalon. A fekete nyír egylaki, ugyanazon a fán hím és nőstény virágfürtöket, úgynevezett barkákat hordoz. Különböző időpontokban alakulnak ki; a hím barkák ősszel alakulnak ki, és tavasszal virágoznak, amikor a nőstény barkák megjelennek. A beporzás után tavasszal apró, barna gyümölcsfürtök képződnek. A fekete nyír kiváló választás mintafaként. A lazacvörös hámló kéreg minden évszakban színt biztosít. Ez a fa jól működik nedves talajú helyeken, például tavak és patakok mentén vagy alacsonyan fekvő helyeken. A törpe fajták felhasználhatók esőkertekben vagy akár alapnövényként is.

Ültessen fekete nyírfát tavasszal vagy ősszel, amikor a talaj nedves és a hőmérséklet hűvös. Ez egy gyorsan növekvő fa, amely évente átlagosan körülbelül 36 hüvelyket nő. A törpe fajták valamivel lassabban nőhetnek, körülbelül 10 évbe telik, hogy elérjék a 10 métert. A fekete nyírek azonban nem kifejezetten hosszú életű fák. Míg egyes őshonos fák 150 évig élnek, a legtöbb kultúrnövény 30-40 éven belül eléri várható élettartama végét. A fekete nyírfa kiválóan alkalmas állandóan nedves talajokon való termesztésre, ahol a legtöbb fa nem fejlődik. Ez a fa a folyókat és lápokat körülvevő mocsarakban és ártereken őshonos, és a természetes élőhelyhez hasonló helyeken nő a legjobban. Kedveli a kissé savanyú talajt, túl magas pH esetén vasklorózist és levelek sárgulását okozhatja.