Hogyan nevezzük el gyermekünket?

A családban sokszor képezi vita tárgyát a születendő gyermek neve. Mi alapján dönthetünk? Azok a nevek, amelyek a hamarosan világra jövő gyermeknek adhatók, szigorúan szabályozottak. Nem lehet csak úgy akármilyen nevet adni, csak azt amit a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete már jóváhagyott.

Hogyan keressük meg a számunkra megfelelő nevet? Manapság már nincs szükség ehhez külön könyvvásárlásra, hisz az interneten fellelhető névnap kereső webportálokon az összes adható név felsorolásra kerül. A névadáskor vegyük figyelembe, hogy azt a gyermek egész életében viselni fogja, tehát kerüljük az olyan neveket, amelyek megvetésre vagy az iskolában csúfolódásra adhatnak okot. Figyeljünk oda, hogy a vezetéknév és a keresztnév együtt milyen monogramot alkot, ami sokszor szintén nevetség tárgya lehet. Mód van kettő darab keresztnév adására is, manapság ezzel már ritkán élnek, hisz a második keresztnevet általában senki sem használja, ugyanakkor a hosszú név hivatalos iratokban bosszúságot okozhat.

Kisbaba

Kisbaba

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy mikor ünnepelik a névnapokat? A névnapok általában egyházi előírások alapján vannak meghatározva és sokszor különböző szentekhez kötődnek. Amennyiben olyan keresztnevet adunk gyermekünknek, ami nem szerepel a naptárban, akkor magunknak kell kijelölnünk a névnapot, melyet általában az eredeti névhez hasonló keresztnév névnapján kerülhet megünneplésre. Ha egy név többször is előfordul egy naptárban, a születésnap után következő első névnapot válasszuk, legalábbis a szokásjog ezt diktálja.