Hogyan segíthetsz a tüdődnek? – figyelj a levegő minőségére az otthonodban

A tiszta levegő nem csak a közérzetünk miatt fontos, de a tüdőnknek sem mindegy, hogy mennyi káros anyagot kell – vagy inkább csak kellene – eltávolítania magából.

Azt tudjuk, hogy a tüdőnk természetes módon tisztul, többféle mechanizmussal távolítja el magából a káros anyagokat. Ilyen mechanizmus például maga a légzés, vagy a köhögés és tüsszetnés is, de a nyálkahártya és csillók működése is hozzájárul a tisztuláshoz. Azonban, ha túl sok a káros anyag vagy a tüdő nem tud 100%-osan működni, akkor ezek a tisztulási folyamatok sem tudnak megfelelően végbe menni. Éppen ezért szükséges a tüdőnket és az egész légzőszerv rendszerünket segíteni, hogy legalább az otthonunkban jobb legyen a levegő minősége.

Párologtatás

Párologtatás

Fontos a rendszeres szellőztetés és porszívózás, vagy használhatunk légtisztító készülékeket is. A növények is hatékonyan szűrik a levegőt, ezért is érezzük magunkat komfortosabban azokban a terekben, ahol sok a zöld növény.

A párologtatás egy több szempontból is jótékony hatású módszer. Egyrészt a megfelelő páratartalom segít a szálló por koncentrációját csökkenteni a lakásunkban. Ráadásul a nyálkahártya kiszáradásából adódó kellemetlen panaszokat, amelyek főleg a téli fűtési szezonban fordulnak elő is egy csapásra megoldhatjuk a megfelelő páratartalom beállításával.

A fertőzések terjedésének kockázatát is csökkenthetjük, hiszen a kórokozók rövidebb ideig maradnak életképesek, ha optimális páratartalmat állítottunk be. Ha a párologtató sót is használunk, akkor még nagyobb segítségére lehetünk a légzőszervünknek.  A párologtató só használatának jótékony hatásiról bővebben is olvashatsz a linken.