Mi a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladás, más néven pneumónia, a tüdőszövetek fertőződése vagy gyulladása. Ez a betegség különböző baktériumok, vírusok, gombák vagy más kórokozók hatására alakulhat ki, és széles körben elterjedt egész évben, bár leginkább a hideg hónapokban fordul elő. A tüdőgyulladás különböző formái lehetnek, és a tünetek súlyossága is eltérő lehet az egyén és az okozó kórokozó függvényében.

A tüdőgyulladás okai: A Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) nevű baktérium a leggyakoribb tüdőgyulladást okozó kórokozó. Ezenkívül más baktériumok, mint például a Haemophilus influenzae és a Staphylococcus aureus is tüdőgyulladáshoz vezethetnek; Az influenza vírus és a koronavírusok (mint például a SARS-CoV-2) is okozhatnak tüdőgyulladást. A vírusok által okozott tüdőgyulladás gyakran enyhébb lehet, de súlyos esetekben intenzív kezelésre van szükség; A gombák is okozhatnak tüdőgyulladást, különösen azoknál az embereknél, akiknek a immunrendszere legyengült, vagy súlyos alapbetegségeik vannak; Az idegen anyagok, például étel, hányás vagy más irritáló anyagok belélegzése a tüdőbe is tüdőgyulladást okozhat.

A tüdőgyulladás tünetei széles skálán mozoghatnak a könnyűtől a súlyosig, és lehetnek akutak vagy lassan kialakulók. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak: Köhögés, amely lehet száraz vagy produktív (váladék képződése), Láz és hidegrázás, Légzési nehézség és légszomj, Mellkasi fájdalom, Fáradtság és gyengeség érzése. A tüdőgyulladás diagnózisa általában fizikális vizsgálat, kórtörténet és a tünetek alapján történik. Az orvosok gyakran hallgatják a tüdők hangját, hogy észleljék az abnormális légzést, és mellkasröntgen vizsgálatot vagy egyéb képalkotó eljárásokat is végeznek a diagnózis megerősítésére. A tüdőgyulladás kezelése a kórokozótól és a tünetek súlyosságától függ. Ha bakteriális fertőzés áll a háttérben, antibiotikumokat írnak fel. Vírusos tüdőgyulladás esetén a kezelés általában tüneti és pihenésre összpontosít, bár néha vírusellenes gyógyszerek is hasznosak lehetnek. Súlyosabb esetekben kórházi kezelésre lehet szükség oxigénellátással és intravénás folyadékadással.