Hogyan szabaduljon meg a fülbemászó rovaroktól a kertjében?

Bármennyire is rosszul néz ki a fülbemászó rovar, sok ember kíváncsi arra, hogy kerti kártevők-e. Míg a fülbemászók (Forficula auricularia) gyengéd hajtásokkal táplálkoznak, és időnként lyukas rendetlenséget okozhatnak a levelekben, sőt a virágokban is, az általuk okozott károk mennyisége a legtöbb kertben nem jelenthet komoly problémát.

[wp_ad_camp_1]

A fülbemászók levéltetveket, csigákat, meztelen csigákat és bizonyos típusú lárvákat fogyasztanak, ezért érdemes őket megtartani. Ugyanakkor, mint a kertben minden hívatlan lénynél, előfordul, hogy a fülbemászókat kártevőnek lehet tekinteni. Amikor ez megtörténik, legyen türelmes, és tudja meg, miért jönnek a fülbemászók a kertbe, hogy megváltoztassák szokásaikat. A fülbemászók szeretik a nedves, védett helyek, beleértve a mulcsolt kerti ágyakat vagy a cserepes növények alatti területeket. Ezek a körülmények, valamint az élelmiszerellátás, a fülbemászókat a kertjébe csábítják. Mivel azonban hasznos rovaroknak tekintik őket, csak akkor kezelik őket kártevőként, ha károsodásuk túlzott mértékűvé válik. A fülbemászók általában a kert pázsitján és a cserepek alatt talált növényi törmeléket eszik. A kerti növények széles skálájával is táplálkoznak, és úgy tűnik, hogy különösen kedvelik a gyógynövényeket és a kukoricabojtokat, valamint a dáliákat, a körömvirágokat, a rózsákat és a cineakat. Kártevői lehetnek a gyümölcsöknek is, mint a bogyók, a sárgabarack és az őszibarack.

Az első lépés a fülbemászók elleni védekezésben az, hogy ki kell takarítani a talajtakarót a gyülekező területről, és hagyni, hogy a talaj kissé kiszáradjon. Ezt csak ideiglenesen kell megtennie, amíg a fülbemászók tovább nem lépnek. További technikák a következők: helyezzen nedves, feltekert újságokat vagy kis kartondobozokat (például gabonadobozt) este a kert területére. A fülbemászók éjjel táplálkoznak, és nedves, védett helyet keresnek a nap eltöltésére. Másnap reggel jó néhányat találhat az újságban.