Amikor az ember speciális diétába kezd, akkor a sikerhez általában hatalmas adag akaraterőre és tudatosságra van szükség. Nem véletlenül, hisz ilyenkor felborul az addigi megszokott életünk és egy számunkra teljesen szokatlan étkezési ütemet kell tartani, ráadásul úgy, hogy lehetőleg soha ne hibázzunk.
Épp ezért mindenképpen érdemes ezt olyankor kezdeni, amikor otthon vagyunk. Erre alkalmas lehet egy hétvégi nap is, ám a legjobb talán az, ha szabadságon vagyunk hosszabb ideig, így van pár nyugodt napunk arra, hogy megszokjuk az új rendszert. Hogy a diéta célja épp a tömegnövelés, vagy a fogyás, az tulajdonképpen lényegtelen. Ami fontos, az az, hogy pontosan vezessük a bevitt kalóriamennyiséget, illetve a különféle tápanyagok eloszlását. Ha profik vagyunk, akkor saját magunknak is összeállíthatjuk az étrendünket, ám ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjük dietetikus, vagy speciálisan ezzel foglalkozó szakember segítségét. Amikor már a kezünkben van a végleges terv, akkor kezdődik azonban a munka nehezebb része. Tartani magunkat az előírtakhoz ugyanis még akkor sem egyszerű, ha bőven van időnk és energiánk az ételek elkészítésére, ám ha például dolgozunk, és a munkahelyen kell ezt megoldani, az szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik.
Ilyenkor aztán muszáj előre tervezni és erősnek maradni. Ahhoz, hogy munka közben ne essen csorba a diétánkon, alapvetően két dolog szükséges. Az egyik, hogy minden egyes nap készítsük össze a másnapi ételeinket. Bármilyen fáradtak is vagyunk, bármennyire is a hátunk közepére kívánjuk az egész hercehurcát, minden áldott nap tegyük meg ezt magunkért. Ha ugyanis csak egyszer lazítunk és másnap csak kiszaladunk enni valamit, vagy rendelünk, akkor borulhat az egész diétánk – arról nem is beszélve, hogy utána már sokkal inkább leszünk megengedőek magunkkal szemben -. A másik dolog, ami nagyon fontos, hogy soha ne csábuljunk el. Mindig lesz ugyanis egy kolléga, aki hoz süteményt, vagy valami rágcsálnivalót, sőt, a munka végeztével lehet, hogy összeröffen a társaság egy kis beszélgetésre valamelyik vendéglátóhelyen, s ilyenkor bizony nehéz – sőt, sokszor kellemetlen – mindig visszautasítani a kínálásokat. Ám ha valóban el szeretnénk érni a céljainkat, akkor kénytelenek leszünk kitartani az elveink mellett, mert ez sajnos másképpen nem megy.