Hogyan távolítsuk el a koszmót!

Amikor valakiből szülő lesz, számos csodálatos dologgal szembesül. Ám számos olyan feladat is felmerülhet, amely kétségekkel tölti el az újdonsült anyákat és apákat, és azt sem tudják, hogyan birkózzanak meg velük. Ilyen lehet a koszmó is, amely bár nem veszélyes a baba számára, de sokszor így is folyamatos küzdelmet jelent.

[wp_ad_camp_1]

A koszmó a faggyúmirigyek rendellenes működésének az eredménye. Ilyenkor többlet faggyú keletkezik, amely felhalmozódik a babák fején és olykor a szemöldök környékén. Ez a sárgás viaszos érzetű anyag egyébként problémát nem igen okoz önmagában, és bár a „rendellenes” szó sokakat megijeszthet, valójában semmi kórosról nincsen szó. A kisbabák bármilyen kezelés nélkül is teljesen egyedül kinövik, azonban a felgyülemlett koszmót mindig el kell távolítani. Eme célból természetesen különféle samponok is vásárolhatók, amelyek felpuhítják, és gátolják is a koszmó további keletkezését.

Koszmó

Koszmó

Azonban kár nagyobb összegeket költeni erre, hiszen a legegyszerűbb babaolaj is megfelel a célnak. Ha a babaolaj mellett döntünk, akkor érdemes lekenni vele a csecsemő fejét, és hagyni rajta állni, hogy legyen ideje felpuhítani a koszmót. Akár több óra hosszáig vagy egy egész éjszakára is rajta hagyhatjuk a baba fején a babaolajat. Ilyenkor ráadhatunk egy vékony sapkát is, amelynek a segítségével nem fog a csecsemő mindent összeolajozni. Az ázást követően azonban fizikai eltávolításra is mindenképpen szükség lesz. A több órás olajban való állás után általában egy kicsit erősebb hajmosással is képesek leszünk megválni a koszmótól, azonban előfordulhat, hogy fésűre lesz szükségünk, amellyel lekapirgálhatjuk. Ne ijedjünk hát meg, ha koszmót fedezünk fel a kisbabánk fején. Ez ugyanis nem szokatlan, és nem is jelent problémát! A fent leírt módon könnyedén megszabadulhatunk tőle, és idővel magától rendeződik majd a helyzet.