Hogyan törjük fel a betont gép nélkül, kézzel?

A betontörés soha nem könnyű feladat. Bár lehet légkalapácsot bérelni lakberendezési boltokban vagy bérelhető udvarokban, ez drága lehet, ha a projekt elhúzódik. Nemcsak ez, hanem maga a légkalapács mozgatása is nehéz, fizikailag megterhelő feladat lehet. Ehelyett sok lakástulajdonos úgy dönt, hogy lazábban és olcsóbban, kalapáccsal töri meg betonját.

A beton feltörésének trükkje az, hogy a födém alá ásunk, mielőtt kalapáccsal megütjük. A beton aláásásával megszűnik a külső támasztéka, így az anyag sokkal sebezhetőbbé válik a repedésekkel és letörésekkel szemben. Kis betonlapok esetén azt is elvégezheti, hogy egy személy felfeszítse a lapot néhány centiméterrel egy bontórúd segítségével, miközben egy másik személy kalapáccsal üti a lapot. A födém felfeszítése ugyanolyan hatást fejt ki, mint az aláásás. Alternatív megoldásként felfeszítheti a födémet, és egy sziklát vagy fadarabot tolhat a födém alá, hogy feltartsa a talaj felett. Ássuk ki a talajt, kavicsot vagy más anyagot a beton alól egy lapáttal és egy csákánnyal vagy gyékénnyel. Körülbelül 1 lábnyira ásson befelé a födém szélétől, körülbelül 1 hüvelyk rést hagyva; az űrnek nem kell mélynek lennie. A csákány vagy gyékény praktikus a gyökerek átvágásához, a kőzet vagy agyagpalák feltöréséhez és az anyag kikaparásához a födém alól.

Enyhén szórja meg a betont vízzel a por minimalizálása érdekében. Fogja meg a kalapács fogantyúját domináns kezével, a másik kezével pedig a fogantyú végét kell fogni. Használjon ívelt mozdulatokat sok lábmozgással, hogy a lehető legmagasabbra emelje a kalapácsot, de ne közvetlenül a feje fölé, majd engedje le, miközben lecsúsztatja a domináns kezet a fogantyún. Üsse a betont az alatta ásott üreg szélén, mintha az asztal széle fölött törne el valamit. Szükség szerint ismételje meg, minden alkalommal ugyanarra a helyre ütve, amíg a beton el nem törik.