Hogyan tud India rizstermelése alkalmazkodni az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokhoz?

A világ népességének növekedésével növekszik az élelmiszer iránti kereslet, miközben csökken a szántóföld. Az Illinoisi Egyetem új tanulmánya azt vizsgálja, hogy az indiai rizstermelés hogyan tudja kielégíteni a jövőbeni igényeket azáltal, hogy alkalmazkodik a változó éghajlati viszonyokhoz és a víz elérhetőségéhez.

[wp_ad_camp_1]

„A rizs az elsődleges növény Indiában, Kínában és Délkelet-Ázsia más országaiban. A rizsfogyasztás az USA-ban és a világ más részein is növekszik” – mondja Prasanta Kalita, az I. U mezőgazdasági és biotechnikai tanszékének professzora és a tanulmány vezető szerzője. „Ha megnézzük, hol termesztenek hagyományosan rizset, akkor azokban az országokban van a legtöbb víz, vagy legalábbis így volt ez régebben. Trópusi időjárás és erős esőzések vannak, amelyekre a rizstermelés támaszkodik. Összességében körülbelül 4000 liter víz fogyik el a rizs termelésekor és feldolgozásakor. Az éghajlatváltozás valószínűleg befolyásolja a jövőbeni vízellátást, és a rizstermelőknek új gazdálkodási gyakorlatokat kell alkalmazniuk a termelés fenntartása és a hozam növelése érdekében – mondja Kalita.

„Több erőfeszítésre lesz szükségünk ennek az igénynek a kielégítésére” – állapítja meg Kalita. „Kétmilliárd embernek több vízre lesz szükségünk növénytermesztéshez, ivóvízhez és ipari felhasználáshoz is.” Kalita és munkatársai a dél-ázsiai Borlaug Intézet kutatófarmjában végezték el a vizsgálatokat. A régió gazdái rizset termesztenek a monszun szezonban, amikor a nagy esőzések fenntartják a termést. A kutatók adatokat gyűjtöttek a rizs hozamáról és az éghajlati viszonyokról, majd számítógépes szimulációkkal modellezték a jövőbeli forgatókönyveket négy globális klíma modell alapján. A tanulmány célja a rizs hozamának és vízigényének becslése volt 2050-ig, valamint annak értékelése, hogy a gazdák hogyan tudnak alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz.