Hogyan válasszunk szakmát?

Hosszú évek óta kialakulóban van az a trend, hogy a valóban jó mesteremberekből egyre inkább hiány van. A legtöbben ugyanis irodai munkára vágynak – holott könnyen lehet, hogy nem is fogják szeretni az egész napos bezártságot -, és folyamatosan csökken azok száma, akik kétkezi szakmát tanulnak.

Szerencsére az emberek kezdenek rádöbbenni, hogy emiatt számtalan hiányszakma keletkezett, amikkel bizony igen jól lehet keresni. Ezért aztán nem csak a fiatalok – még a pályaválasztás előtt állók – tanulnak ismét egyre többen szakmát, de az idősebbek közül is jócskán vannak olyanok, akik átképzik magukat. Ám ahogy a megfelelő főiskolai, illetve egyetemi szak kiválasztása is nehéz feladat, úgy az sem egyszerű, hogy rátaláljunk arra a szakmunkára, amelyben nem csak jók vagyunk, de kitartással és odaadással tudjuk végezni hosszú éveken, évtizedeken keresztül. Persze vannak olyan szerencsés emberek, akik valamilyen tehetséggel születnek és már egészen kicsi koruktól kezdve kiütközik, hogy mi az, amiben igazán jók, ám ez csak kevesekre igaz.

A többieknek viszont marad a tanácstalanság, és a folytonos aggódás, hogy vajon jól döntenek-e majd, és nem pazarolnak-e el értékes éveket az életükből valami olyan megtanulására, amit nem is fognak hasznosítani. A szakmunkák esetében szerencsére aránylag könnyen kiküszöbölhető ez a dilemma, ugyanis az elméleti részt érdemes ilyenkor félretenni és csak a gyakorlatra fókuszálni. Nyilván a képzés során mindenképpen lesznek olyan tárgyak, illetve tananyagok, amelyek kevésbé fekszenek, ám a lényeg mégiscsak az, hogy majd milyen minőségben tudjuk elkészíteni a valós munkákat, és hogy az a folyamat vajon ínyünkre való-e. Ehhez célszerű első körben szűkíteni a szóba jöhető irányokat, és ha megvan az a 2-3 szakma, amelyik szimpatikus, akkor a legjobb, ha elszegődünk egy mester mellé segédnek pár hétre – természetesen ingyen -. Ennyi idő alatt bőven elég tapasztalatot gyűjthetünk arról, hogy egy-egy szakmunka nagyjából mivel is jár a való életben és sokkal könnyebben el tudjuk dönteni, hogy az nekünk való-e, vagy sem.