Hogyan védekezzünk a házi százlábúak ellen?

Valószínűleg látott már százlábú, ezek azok a soklábú szürkéssárga bogarak antennával, amelyek a padlón száguldoznak, és az embereket váratlan sikoltozásba és székre ugrálásra késztetik. A házi százlábúakat (Scutigera coleoptrata) hosszabb lábaik különböztetik meg a többi százlábútól. A hosszabb lábak befolyásolják a közönséges rovarok mozgását, és egyfajta „guruló” mozgást hoznak létre, amely miatt úgy tűnik, hogy sokkal több lábuk van, mint amennyi valójában.

A házi százlábú nagyon gyorsan mozog, és mindig úgy tűnik, hogy kiugrik ön elé, ha sebezhető, például amikor éppen kijöttél a zuhany alól, vagy valami törékeny dolgot visz magával. Azoknak az embereknek, akik hajlamosak megijedni a rovaroktól, ezek a százlábú, őskori megjelenésű lények igazi rémálmok. Ennek ellenére a házi százlábúak alapvetően ártalmatlanok az emberre, és hatékony ragadozói más rovarkártevőknek, beleértve a csótányokat, legyeket, ezüst piekelyeseket és termeszeket. Tehát, ha meg tudja tanulni, hogy ne féljen tőlük, hagyja, hogy tegyék a dolgukat. Ha viszont úgy találja, hogy ezek zavaróak vagy bosszantóak (a leggyakoribb fóbiák némelyike ​​végül is rovarokat és pókokat érint), akkor mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy legalább csökkentse annak lehetőségét, hogy talál egyet otthonában.

A házi százlábú egy ízeltlábú, egy olyan nemzetség, amely magában foglalja a rovarokat, valamint a százlábúakat, a pókféléket és a rákféléket (például a homárokat). A házi százlábú a Földközi-tengerből származik, de mára Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is megtalálható. 15 pár lába van, az utolsó pár a felnőtt nőstények testhosszának közel kétszerese. A százlábú hat lárva vedlésen és négy kifejlett vedlésen megy keresztül, mielőtt eléri az érést. A nőstények több évet is túlélhetnek, és akár 150 utódot is hoznak. Hajlamosak elrejtőzni nappal, és éjszaka kijönnek zsákmányt keresni.