Hogyan vessünk fűmagot?

Minden kerttulajdonos egyetlen dologról álmodozik: Hogy szép, zöld gyep legyen az udvarában. Bár egyszerűnek tűnik, közel sem mindig sikerül úgy, ahogy azt mi szeretnénk. Nézzük, mi a titka a szép gyepszőnyegnek!

[wp_ad_camp_1]

Első és legfontosabb, hogy jó minőségű fűmagot vásároljunk! Ma már sok helyen árulnak sok féle fűmagot, amit szigorú feltételek mellett bevizsgáltak, mégis előfordul, hogy a fűmagunk nem kel ki. Ennek egyik oka lehet a helytelen tárolás, pl. dohos nedves pince, ahol hamar elvész a mag csírázóképessége. Hűvös száraz helyen évekig is eltartható a fűmag.

Amikor a fűmagot elvetjük, nem kell rögtön meglocsolni, megvárhatjuk vele az első esőt, ezáltal egyenletesebben oszlik el a nedvesség. Emiatt hasznos lehet, ha figyeljük az időjárást, és ahhoz igazítjuk a vetést.

Az első eső után azonban muszáj rendszeresen öntözni a füvet, hogy  ne száradjon ki a  csírázásnak indult mag. A túlöntözés ugyanolyan káros a fűmagra, mint a szárazság. A fűmagvetésre a tavaszi és a kora őszi időszak a legalkalmasabb, mert ekkor nincs túl meleg, és a csapadék esélye is nagyobb.

Füvesítés

Füvesítés

A fűmagok 5 foknál kezdenek csírázni, de az ideális hőmérséklet a 16-21 fok. Már egy hét múlva látni lehet az első szikleveleket. A csírázáshoz fontos a fény is, így árnyékos helyre csak olyan fűfélét ültessünk, amely et kifejezetten ilyen helyre javasolnak.

Az ideális vetési mélység 5mm, az ennél kisebb vagy nagyobb mélység szintén nem megfelelő. Vetés után gereblyézzük el a magokat, majd hengereljük le a talajt. Nem kell megijedni, ha nem egyenletes a kelés, de ha egy héttel később is vannak kopasz foltok, akkor pótoljuk a fűmagot. Ha valamiért nem sikerül a füvesítés, akkor ássuk fel újra a területet és ismételjük meg a füvesítést.

Ha a fűmag szépen kikelt és növekedésnek indul, ügyeljünk a gazolására, valamint nyírjuk rendszeresen! Száraz időben locsoljunk! Ha mindezeket megtesszük, akkor szép, friss, zöld gyepünk lesz a kertben.