Hol legcélszerűbb elhelyezni a kaktuszt?

A kaktusz igénytelen növénynek tűnhet, ám egyáltalán nem az. Igaz nincs szüksége különleges körülményekre, de ha nem megfelelően öntözzük vagy rossz helyen tároljuk, hamar töntre fog menni. Hová tegyük tehát, hogy sokáig szép és egészséges maradjon?

Legjobban akkor járunk el, ha az ablakpárkányra költöztetjük, esetleg egy olyan virágállványra, amelyet az ablakhoz igen közel el tudunk helyezni. Az állvány legyen elég magas ahhoz, hogy az ablakon bejövő fény sokáig érje a növényt. Minimum napi 3-4 óra közvetlen Napsütésre van szüksége, így a déli fekvésű ablak a legjobb hely számára. Ha ilyen nincs, még a keleti, nyugati is jó, hiszen a nap bizonyos szakában innen is jócskán kaphat fényt.

Kaktuszok

Kaktuszok

A kaktuszokat ki lehet tenni a szabadba is, mituán elmúlt a fagyveszély. Körülbelül május vége az első időpont, mikor ki lehet tenni őket. A cseréppel együtt való elültetés egy jó megoldás, így nem kell oda-vissza pakolgatni, mikor beköszönt a jóidő, aztán majd újra kitavaszodik. Ha van rá mód, a kertben is legyenek fedett helyen. A hőmérséklet gyakori változása nem viseli meg őket, de a nagy szél és az esőzés akár pusztulásukat is okozhatja.

A kaktusz nagyon jól érzi magát, ha búrával takarják le. Vannak kimondottan erre a célra gyártott üvegből vagy átlátszó műanyagból készült búrák. Ezt sajátkezűleg is lehet készíteni, a fólia is jó megoldás lehet. Akinek van otthon használaton kívüli akváriuma, nyugodtan ráboríthatja a kiültetett kaktuszára, szeretni fogja. A búra tavasszal és ősszel jól felmelegszik, azonban nyáron túlzás lehet a benti hő, ezért szellőztetni és árnyékolni kell. A negyven fok fölötti forróságot a kaktusz sem szereti hosszú távon. Hiába a búra, a kaktuszokat ez alatt sem szabad télire kint hagyni, vigyük fűtetlen helyiségbe, 5 – 15 fokra.