Horvátország pénzneme az axa-assistance-nél

A horvát pénznem mértékegysége a horvát kuna, amelyet 1994-ben vezettek be az újonnan független országba, és a horvát dinárt (amelyet a jugoszláv dinár helyettesítésére vezették be) 1 kuna 1000 dinár értékben váltott fel. Bővebb leírásért keresse fel weboldalunkat.

[wp_ad_camp_1]

Horvátország pénzneme elolvasható az axa-assistance.hu weboldalon, tehát nézzen be hozzánk és itt bővebb leírást olvashat majd. A Kuna szó szerint ’nyestet’ jelent, ez egy visszalépés a korábbi időkbe, amikor a régió pénzneme az állatbőr volt, és a nyestet értékesnek tartották. Egy kuna 100 lipára oszlik (ami hársfát jelent). Az egyik elmélet a lipa elnevezéséről az, hogy a hársfákat hagyományosan a piacterek köré ültették. A kuna bankjegyek 5 (most megszűnt), 10, 20, 50, 100, 200, 500 és (ha nagy szerencséje van) 1000 címletben szerepelnek, valamint 1, 2 és 5 érmék is léteznek. A Lipa 1, 2, 5, 10, 20, 50 érmével érkezik, bár a kisebbeket manapság alig látni, sőt az üzletek gyakran lefelé kerekítik a számlát, hogy ne foglalkozzanak velük.

Az ingatlanértékesítés például gyakran euróban történik, és a szerződéses árakat gyakran euróban írják, de egy záradékkal azt mondják, hogy az euró ára a horvát nemzeti bank napi árfolyama szerint váltható kunává. Az idegenforgalom meghatározó szerepet játszik Horvátország gazdaságában (a GDP 20% -a), ami azt jelenti, hogy a turisztikai vállalkozások bizonyos rugalmasságot élveznek a devizák elfogadásában. Üzletek, éttermek, bárok és szállodák elfogadhatják a devizát (a legjobb az euró, majd valószínűleg az amerikai dollár és az angol font), bár az árfolyam gyakran gyengébb lesz. További információkért és bővebb leírásért keresse fel az axa-assistance.hu weboldalt és itt minden hasznos információt és részletet megtalál a horvát pénznemmel kapcsolatban.