Egy hosszú grillezést követően, miután elfogyasztottuk az elfogyasztott ételeket és teli hassal terpeszkedünk a kerti fotelben, csábítónak tűnhet a gondolat, hogy mellőzzük a grillsütő megtisztítását. Ez azonban csak az adott pillanatban tűnhet jó ötletnek, a következő grillezésnél az élettől is elmegy a kedvünk, nem csak a grillezéstől, ha a készülék tele van szennyeződésekkel, az előző grillezés nyomaival.
Grillsütő használata akkor lesz igazi öröm hosszú távon, ha a rendszeres tisztítást nem próbáljuk megúszni. Habár jó volna az étkezést követően pihenni, azonban érdemes tudni, hogy a forró rácsokról könnyebben el lehet távolítani a lerakodott ételmaradékot és szénmaradványokat. A tisztítást természetesen attól függően kell kivitelezni, hogy milyen készülékünk van, ugyanis másként kell bánni egy faszenes, gázos vagy elektromos grillsütővel. A gázgrill esetében akár a pirolitikus eljárás is szóba jöhet, mely azt jelenti, hogy nagyon magas hőmérsékletre felfűtjük a készüléket, így a rácsról leoldódnak a szennyeződések. A külső burkolatot viszont mindenképp meg kell tisztítaniunk, ezt nem tudjuk megúszni ezzel a módszerrel.
A faszenes modellek tisztítása némileg macerásabb, hiszen nem csak a szennyeződéseket, hanem a hamut és szénmaradványokat is el kell távolítanunk. A művelethez nem árt, ha egy drótkefét, esetleg speciális tisztítószert is beszerzünk. A pirolitikus eljárást ez esetben is alkalmazhatjuk, ha grillfogóval egy izzó széndarabot fogunk és az extrém hő segítségével megtisztítjuk a rácsra égett szennyeződéseket. Ma már számos tisztítószer közül válogathatunk, de akár szódabikarbónás vizet is alkalmazhatunk a hamu-, zsír- és korommaradványok eltűntetésére. Ha nem feledkezünk meg a sütés utáni tisztításról, akkor még nagyon sokáig használhatjuk a készüléket.