Az ősz egyik ikonikus alapanyaga a sütőtök, amely nemcsak finom, hanem rendkívül sokoldalú is. Levesek, főételek, desszertek és italok készíthetők belőle, így kiváló választás a hűvösebb hónapokban. Az alábbiakban 7 ínycsiklandó sütőtökös receptet osztok meg veled, amelyek garantáltan feldobják az őszi étkezéseket!
1. Krémes sütőtök leves
Ez a klasszikus őszi leves egyszerű, de tele van ízekkel és illatokkal, ami azonnal melegséget áraszt. A selymes állagú sütőtöklevest ropogós magvakkal vagy pirított kenyérkockákkal teheted még különlegesebbé.
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök (kb. 1 kg)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldség- vagy húsleves alaplé
- 200 ml tejszín
- Só, bors, őrölt szerecsendió
- Olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőtököt vágd fel, és távolítsd el a magokat, majd süsd 200°C-on kb. 30-40 percig.
- Közben párold meg a hagymát és a fokhagymát olívaolajon.
- Add hozzá a megsült sütőtök húsát, majd öntsd fel az alaplével.
- Fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval, majd főzd további 10 percig.
- Botmixerrel pürésítsd a levest, végül keverd bele a tejszínt.
2. Sütőtökös gnocchi zsályás vajjal
Az olasz konyha egyik őszi kedvence a sütőtökös gnocchi, amely puha, ízletes tésztapogácsákkal és illatos zsályás vajjal készül.
Hozzávalók:
- 500 g sült sütőtök püré
- 300 g liszt
- 1 tojás
- 50 g parmezán sajt
- Só, bors
- 50 g vaj
- Friss zsálya levelek
Elkészítés:
- A sütőtök pürét keverd össze a tojással, liszttel, parmezánnal, sóval és borssal, majd gyúrd össze a tésztát.
- Formázz belőle kis gnocchikat, majd forrásban lévő sós vízben főzd meg őket (amikor feljönnek a víz tetejére, készen vannak).
- Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, és pirítsd meg benne a zsályaleveleket.
- A főtt gnocchit forgasd bele a zsályás vajba, majd azonnal tálald.
3. Sütőtökös rizottó
A krémes rizottó tökéletesen harmonizál a sütőtök édes, diós ízével. Ez az étel könnyen elkészíthető, és igazán gazdag, ízes fogás.
Hozzávalók:
- 200 g arborio rizs
- 400 g sült sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldség- vagy húsleves alaplé
- 100 ml fehérbor
- 50 g vaj
- 50 g parmezán sajt
- Só, bors
Elkészítés:
- Párold meg a vöröshagymát és fokhagymát vajon, majd add hozzá a rizst, és pár percig pirítsd.
- Öntsd fel a fehérborral, és folyamatosan kevergetve főzd, amíg a bor elpárolog.
- Keverj hozzá egy kanálnyi sütőtököt, majd apránként adagold hozzá az alaplevet, folyamatosan kevergetve.
- Amikor a rizs puha, keverd hozzá a maradék sütőtököt és parmezánt.
4. Sütőtökös palacsinta
Ez az őszi változata a klasszikus amerikai palacsintának, amely tökéletes reggeli vagy desszert lehet.
Hozzávalók:
- 200 g sütőtök püré
- 200 g liszt
- 2 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál cukor
- 300 ml tej
- Vaj a sütéshez
Elkészítés:
- Keverd össze a sütőtök pürét a tojásokkal, majd add hozzá a lisztet, sütőport, cukrot és fahéjat.
- Fokozatosan öntsd hozzá a tejet, hogy sima tésztát kapj.
- Serpenyőben kevés vajat forrósíts fel, majd süsd ki a palacsintákat.
5. Sütőtökös pite
A klasszikus amerikai sütőtökös pite tökéletes desszert egy őszi vacsora után, finom fűszerekkel és krémes töltelékkel.
Hozzávalók:
- 1 adag pitetészta (bolti vagy házi)
- 500 g sütőtök püré
- 200 ml tejszín
- 2 tojás
- 100 g barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- ½ teáskanál gyömbér
Elkészítés:
- Nyújtsd ki a pitetésztát, és helyezd egy piteformába.
- Keverd össze a sütőtököt, tejszínt, tojásokat, cukrot és a fűszereket.
- Öntsd a tölteléket a tésztára, majd süsd 180°C-on kb. 45-50 percig.
6. Sütőtökös muffin
Ezek a puha és fűszeres muffinek kiválóak kávé mellé, és könnyen elkészíthetőek.
Hozzávalók:
- 200 g sütőtök püré
- 150 g liszt
- 100 g barna cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál fahéj
- ½ teáskanál gyömbér
- 100 ml növényi olaj
- 100 g aprított dió (opcionális)
Elkészítés:
- Keverd össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, fűszerek, sütőpor).
- Egy másik tálban keverd össze a sütőtök pürét, tojásokat és az olajat.
- Öntsd össze a két keveréket, majd add hozzá az aprított diót.
- Töltsd a muffin formákba, és süsd 180°C-on 20-25 percig.
7. Sütőtök latte
Ez a népszerű ital igazi őszi kedvenc, amit otthon is könnyen elkészíthetsz.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sütőtök püré
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 250 ml tej
- 1 adag erős kávé vagy espresso
- Tejszínhab a tetejére
Elkészítés:
- Melegítsd fel a tejet a sütőtök pürével és a fűszerekkel, majd add hozzá a vaníliát.
- Készíts egy adag eszpresszót, majd öntsd hozzá a melegített tejet.
- Tálald tejszínhabbal és fahéjjal megszórva.
Záró gondolatok
A sütőtök tökéletes alapanyag ahhoz, hogy ízletes és kreatív ételeket készíts az őszi időszakban. Akár levesről, főételről, desszertről vagy italról van szó, ezek a receptek garantáltan feldobják a családi asztalt és melegséget hoznak a hűvösebb napokra!