Hova tűntek a neandervölgyi emberek?

Több mint 150 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyiek egész Európát benépesítették, majd egy szempillantás alatt eltűntek a föld színéről. Számos teória létezik a kihalásukkal kapcsolatban, de az egyetértés egyre nagyobb abban, hogy a modern emberrel, a Homo sapiens-szel folytatott versenyben maradtak alul. Kihaltak ugyan, de végleg el nem tűntek, hiszen a génjeink még mindig őrzik nyomaikat.

[wp_ad_camp_1]

A 200.000-40.000 évvel ezelőtt Európában és Ázsiában élő neandervölgyiek sok szempontból hasonlítottak a mai emberre, génállományuk csupán 0,12%-ban különbözött. Nyugat-Európában 50.000 évvel ezelőtt haltak ki, amit sok tudós a klímaváltozással, a hideg és száraz periódusok gyakori váltakozásával magyaráz.

Neandervölgyi ember

Neandervölgyi ember

Nemrégiben a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a Homo sapiens nagyjából akkor érkezett meg a kontinensre, amikor a neandervölgyiek tömeges pusztulása bekövetkezett. Feltételezik, hogy bár hasonló adottságokkal bírtak, a Cro-magnoni emberhez képes a neandervölgyi mégsem volt képes olyan komplex gondolkodásra és nem rendelkezett olyan összetett nyelvvel, hogy az biztosítani tudta volna a femegosztottamnnmaradását egy fejlettebb embertípussal szemben.

A kutatások kimutatták, hogy a nem afrikai ősöktől származó emberek génállománya 2%-ban tartalmazza a neandervölgyiek jellegzetességeit. Ezek a gének szinte kizárólag neandervölgyi nőktől öröklődtek át, mivel a férfiak kevésbé voltak termékenyek.