Így akadályozd meg, hogy nyáron átforrósodjon az autó!

A nyár az év egyik legszebb időszaka, hisz végre beköszöntött a jó idő, elérkezett a jól megérdemelt pihenés és nyaralás időszaka, ráadásul az esték is kellemesek és számtalan program várja az embert.

Ilyenkor különösen nagy élmény autózni egy jót, hisz a nyári forróságban érzi csak azt igazán az ember, hogy szabad, és a leengedett ablakok mellett még a frissítő szellő is kellemesnek hat. Ám néha hiába készülünk rá, hogy kirándulunk egy nagyot a családdal, vagy csak megyünk egy kört élvezetből, mert a napon parkolt jármű iszonyatosan át tud forrósodni, olyannyira, hogy teljességgel kényelmetlenné teszi az autózást. Persze akinek van garázsa, azt ez a probléma nem érinti, ám sajnos a legtöbb tulaj az utcán parkol, ahol – főképp nagyvárosokban – még az sem kivitelezhető, hogy valamilyen árnyékos helyen hagyja a kocsiját.

Amikor pedig elérkezik az első valódi kánikula napja, és induláskor szembesülünk azzal, hogy a kormány olyan forró, hogy hozzáérni is alig lehet, akkor kezdünk lázas gondolkodásba, hogy mit is lehetne tenni ez ellen. Ugyanis túl azon, hogy irtó kellemetlen egy túlhevült gépjárműbe beülni, sajnos idővel a beltér is jó eséllyel megsínyli majd a folyamatosan magas hőmérsékletet. A műanyag részek fakulni kezdenek az UV-sugárzástól, míg egyes modellek esetében akár a műszerfal púposodása is megtörténhet, sok ragasztó ugyanis nem tolerálja a hőt. Nem csak a komfortérzetet rontja tehát a meleg, de amortizálja is az autót, ami valljuk be, elég nagy probléma. Ilyenkor egy dolgot tehetünk, fizikai akadályokkal kell a napsütés útjába állni. Fényvisszaverő fóliákkal és külön erre a célra kapható – többnyire összehajtható – napvédőkkel elérhetjük, hogy egy bizonyos szintnél jobban ne melegedjen fel az autó beltere. Ehhez azonban sokszor szükséges, hogy körbe, minden ablakon alkalmazzunk ilyen megoldást, mert ha csak előre tesszük fel a fényvisszaverőt, az sokszor sajnos nem elegendő. Mindenképpen ügyeljünk azonban erre – és persze ha tehetjük, parkoljunk árnyékos, fás részre -, mert ha a műszerfal felpúposodik, akkor azt csak körülményesen és drágán tudjuk majd megjavíttatni.