Így csökkentsd a rezsid!

A folyamatosan emelkedő energiaárak, és a környezetvédelem miatt is elengedhetetlenül fontos, hogy felelősségteljesen bánjunk az energiával. Ahol lehet érdemes spórolni az elhasznált mennyiséggel, hisz ezzel nem csak a bolygónkat, de a pénztárcánkat is kíméljük.

A rezsivel való spórolás azonban csak egy bizonyos szintig oldható meg kényelmesen. A legfontosabb, hogy eddig a határig megtegyünk mindent, amit csak lehet. Hőenergia veszteség szempontjából az, hogy milyen módon fűtünk, az tulajdonképpen másodlagos kérdés. Jóval többet nyom a latban az, hogy mennyi energia megy pocsékba, azaz az ingatlan, amiben élünk az milyen minőségben szigetelt. A falak mellett a nyílászárók korszerűsége is kardinális kérdés, emiatt aztán – még ha nagy kiadás is -, érdemes egy ilyen irányú felújítást végezni, hisz hosszú távon a csökkenő energiafelhasználás miatt ez megtérül.

Ilyenkor mindenképpen vegyük igénybe szakember segítségét, aki pontosan felméri az adott ingatlan tulajdonságait, és részletes tervet készít, amely alapján optimalizálni lehet a külső-belső szigetelés szükségességét, illetve a nyílászárók cseréjének szükségességét. Ha ezen – az aránylag nagy – beruházáson túl vagyunk, akkor a belső fogyasztók áttekintése legyen a következő lépés. Egy-egy korszerűtlen háztartási gép – főképp, amelyek gyakran vannak használatban, mint amilyen a hűtő, vagy épp a mosógép – rengeteg plusz áramot fogyaszthatnak, és bizony sokat spórolhatunk, ha egy újabb modellre cseréljük őket. Érdemes emellett visszafogni a nagy fogyasztókat is. Ha a klíma esetében pár fokkal magasabbra állítjuk a hőmérsékletet, illetve a hűtőszekrényben is 6-7 Celsius uralkodik – mondjuk 4 helyett -, azzal éves szinten rengeteg energiát megspórolhatunk. Arra is ügyeljünk, hogy felesleges fogyasztók ne legyenek. Ilyen jellemzően a televízió, amit senki sem néz, de megy, a lámpák, amelyek felkapcsolva maradnak, illetve a villanybojler, ami indokolatlanul meleg vizet állít elő folyamatosan. Ha ezekre mind ügyelünk, akkor az hatalmas könnyebbséget jelenthet a rezsiszámla tekintetében.