Így gyógyulhatunk gyorsabban a sportsérülésekből

Ideális esetben a sport és a rendszeres testmozgás a mindennapok részét képezik. Az élet azonban sokszor gördít akadályokat elénk, és egy-egy nehezebb időszakban bizony az edzés lesz az első, aminek az elhagyásával megpróbálunk némi időt felszabadítani.

A valódi probléma ezzel az, hogy ez a mozgásszegény életmód villámgyorsan megszokássá válik. Noha könnyen lehet, hogy csak addig szeretnénk szüneteltetni a sportolást, amíg lezárunk egy komoly projektet a munkánkban, vagy befejezzük a lakás felújítását, az esetek túlnyomó többségében akkor sem állunk vissza a rendszeres sportolásra, amikor az akadály már elhárult. Ennek azonban hosszú távon ára van, a szervezetünk ugyanis előbb, vagy utóbb benyújtja majd a számlát. Amikor pedig úgy érezzük, hogy fizikailag nem vagyunk abban az állapotban, amiben jól érezzük magunkat, akkor érik meg az elhatározás, hogy újra elkezdünk mozogni.

Sajnos ilyenkor nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy teljes erőbedobással térnek vissza a sportoláshoz, sőt, az is megesik, hogy a kezdeti lelkesedés hatására még annál is nagyobb intenzitással vágnak bele, mint amilyennel az aktív időszak alatt edzettek. A szervezetnek azonban időre – és minél idősebbek vagyunk, annál többre – van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon a megterheléshez. Ha ezt nem tartjuk tiszteletben, esetleg még pluszban a bemelegítésre, nyújtásra sem figyelünk oda kellőképpen, az egyenes út a sérülésekhez. Legyen szó ízületi, vagy izom sérülésről, balszerencsés esetben akár hónapokig is tarthat a felépülés, amit nem könnyű meggyorsítani. Ha megtörténik a baj, akkor első lépésként mindenképpen konzultáljunk egy sportorvossal a pontos kezelési tervet illetően. Fontos, hogy minden elemében tartsuk magunkat a javaslatokhoz, ám jó ha tudjuk, hogy mi magunk is tehetünk azért, hogy minél hamarabb meggyógyuljunk. A legfontosabb a táplálkozás, testünk ugyanis a bevitt tápanyagokból építkezik. Ennélfogva kiemelten fontos, hogy a sérülést követően is tartsuk magunkat a megfelelő diétához, különös hangsúlyt fektetve a megfelelő fehérjebevitelre. Emellett azonban a szénhidrát és zsiradék arányra is oda kell figyelni, illetve a megfelelő étrendkiegészítők is létfontosságúak, ám annak érdekében, hogy mindenből kellő mennyiséget fogyasszunk, mindenképpen érdemes kikérni egy dietetikus véleményét.