Így harcoljunk a testszag ellen

Sokak életét megkeseríti a túlzott izzadás, olyannyira, hogy akit nem érint ez a probléma, annak elképzelése sincs arról, hogy milyen sok problémát okoz. Hisz a verejtékezés önmagában még nem is lenne katasztrofális probléma, ám az esetek többségében ez sajnos kellemetlen testszaggal is párosul.

Erről pedig az emberek többségének az ápolatlanság és a mosdatlanság villan be, holott sok esetben erről szó sincs. Egyszerűen vannak, akik az átlagnál izzadósabbak, ugyanakkor érdemes nagyon odafigyelni ha ez ránk is igaz, mert vannak olyan esetek, amikor valamilyen betegség – amiről sokszor nem is tudunk, hogy érint minket – kísérő tünete. Amennyiben semmilyen ok nincs a verejtékezésre – azaz kellemes 23-24 Celsius fokos a hőmérséklet, nem végzünk semmilyen fizikai aktivitást és nem ér minket stresszhelyzet sem – és mégis izzadunk, akkor mindenképpen menjünk el egy kivizsgálásra. Könnyen lehet, hogy cukorbetegség, pajzsmirigy probléma, vagy egyéb gond áll a háttérben. Azonban ha nincs semmi bajunk, csak egyszerűen izzadósabbak vagyunk, akkor a fő probléma a testszag eltüntetése és elfedése. Kérdés, hogy mit tegyünk, hogy ez a kellemetlenség rossz emlékké váljon csupán.

Nos, a leghatékonyabb fegyver a tisztálkodás. Amennyiben szükségét érezzük, nyugodtan zuhanyozzunk egy nap többször is, és használjunk a bőrünknek megfelelő szappant, vagy tusfürdőt. Nagyon fontos azonban, hogy fürdés után mindig töröljük magunkat teljesen szárazra – különös figyelmet fordítva a hajlatokra, ahol hajlamos jobban megállni a nedvesség -. A vizesen maradt bőrön ugyanis gyorsan szaporodnak a baktériumok, melyek a testszagért felelősek. Tisztálkodás után használjunk olyan deót, amely tartalmaz izzadás gátló anyagot, így is megakadályozva a túlzott verejtékezést. Emellett természetesen használhatunk dezodorokat, vagy épp parfümöt, ám azt tartsuk észben, hogy ezek sohasem helyettesíthetik a helyes technikával végzett tisztálkodást.