Így hatnak a szervezetünkre a színek

Már az ősi gyógyítók is úgy gondolták, hogy a különböző színek gyógyító erővel bírnak, legyen szó testi vagy lelki eredetű problémáról. A színterápia a színek gyógyító energiájára alapoz, stimuláló hatásuk elsősorban a lelki állapotra van jótékony hatással. A régi egyiptomiak és görögök a megmaradt feljegyzések szerint nem csak az orvoslásban, hanem a kozmetikában is alkalmazták a színeket.

A színterápia gyógyító hatása a kínai orvoslásban is jelen volt. A beteg gyógyulása érdekében olyan színű függönyt kapott a beteg az ablakára, amelynek színe az adott betegség gyógyítását segítette elő. A szín tulajdonképpen a fényfrekvencia koncentrációja. A színek mind a fehér fényből, annak felbomlásából keletkeznek. A fehér fény hat színre válik szét megfelelő fénytörési technika segítségével, ezek a vörös, a narancs, a sárga, a zöld, a kék és az ibolya. Ezeket a színeket látjuk a szivárványban is. Az egyes színek között van, amelyik stresszoldó hatású, van, ami élénkít, sőt fiatalít, és van, ami nyugalmat teremt. A kromoterápia olyan kezelés, melynek nincsenek mellékhatásai. Általában bármilyen egyéb kezelés mellé ajánlható. Színterápia lehet akár egy séta a szabadban, amikor elmerülünk a bennünket körül ölelő természet, az ég, a föld, a napkelte, vagy a tenger, de akár egy mező színvilágában.

Ha az élénk színek használatáról beszélünk, Indiát mindenképpen meg kell említenünk. Indiában a csakrákat (vagyis az emberi szervezetben jelen lévő energiaközpontokat) jelölik különböző színekkel. A hét színhez különböző kristályokat is hozzárendelnek. A hét csakraszín a lila, az indigókék, a kék, a zöld, a sárga, a narancs és a vörös. Az egyes színek testünk meghatározott szerveit hivatottak támogatni, gyógyítani. A színterápia hatását növelhetjük akár aroma-, fény- vagy zeneterápiával. Ez a gyógymód teljes mértékben kemikáliák nélkül segít felélénkülni, felépülni vagy megnyugodni, attól függően, mire is van szervezetünknek, testünknek vagy lelkünknek szüksége. A kromoterápát akár táplálkozás során is alkalmazhatjuk.