Így kezdj bele a bútoraid felújításába

Egy-egy új bútor megvásárlása mindig nagy öröm, ám ennél is sokkal nagyobb elégtételt okoz, amikor a saját kezünkkel felújított darabok vesznek minket körül. Az elmúlt években hatalmas népszerűségre tettek szert az ezzel kapcsolatos csináld magad ötletek, méghozzá jó okkal. Némi kézügyességgel ugyanis varázslatos eredményeket érhetünk el.

Kétségtelen azonban, miszerint bizonyos tényezőkre kiemelt figyelmet kell fordítanunk a siker érdekében. Elöljáróban azt gondolhatnánk, bármelyik berendezési tárgy felújítható, ám ez a gyakorlatban egyáltalán nem állja meg a helyét. A legegyszerűbb dolgunk a valódi fából készült darabokkal lesz, ezek jellemzően elég masszívak ahhoz, hogy az idő vasfoga ne hagyjon rajtuk maradandó nyomot. Azonban a szú jelenlétére nagy hangsúlyt kell fektetni, tudniillik az apró lyukak arról árulkodhatnak, hogy a faanyag belső szerkezetét tönkretették a bogarak. Ha ez a helyzet, akkor megpróbálkozhatunk a javítással, de általában jobban járunk, ha inkább lemondunk a bútorról.

Egyéb esetben viszont néhány egyszerű lépéssel kell kezdenünk. Távolítsuk el a régi festéket, illetve lakkréteget. Ez gyakorta csak csiszológép segítségével oldható meg, főképp nagyobb rétegvastagság esetében. Járnunk el óvatosan és fokozatosan emeljük a nyomást, ellenkező esetben könnyedén mélyedést csinálhatunk a fába, amit utólag már nagyon nehéz lesz helyrehozni. Amint ezzel végeztünk, alaposan nézzük át a lecsupaszított bútort. A szemmel látható hibákat javítsuk ki, fatapasz segítségével. Száradást követően indulhat a folyamat élvezetes része. Fessük, illetve díszítsük elképzeléseinknek megfelelően és rakjuk fel az új fogantyúkat, kiegészítőket. Pár nap elteltével ne felejtsük el lekezelni a felületeket, így megóvva a felújított bútort a későbbi sérülésektől.