Így szedd a vitaminokat a maximális hatás kedvéért

Az utóbbi évtizedekben teljességgel nyilvánvalóvá vált, hogy az egészséges táplálkozás és a megfelelő tápanyagbevitel szinte lehetetlen anélkül, hogy különböző vitaminkészítményeket fogyasztanánk az élelmiszerek mellett.

Sajnálatos módon ugyanis a nagyipari termelés egyik következményeképpen a különböző zöldségek és gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma jócskán lecsökkent a huszadik századi értékekhez képest. Szerencsére ez a probléma igen nagy publicitást kapott és mára már tisztában vagyunk annak fontosságával, hogy multivitamint és egyéb táplálék kiegészítőket fogyasszunk, napi rendszerességgel. Arra azonban sajnos még mindig aránylag kevesen figyelnek oda kellőképpen, hogy ne csak a szükséges mennyiséget vigyék be szervezetükbe, hanem hogy azt a megfelelő módon is tegyék. A rendszeresség mellett ugyanis a miként is legalább olyan fontos az optimális felszívódás érdekében.

Sőt, valójában nem is gondoljuk, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy a különböző hatóanyagokat a megfelelő időpontban vegyük be, ráadásul olyan sok információra kellene odafigyelnünk, hogy a leghatásosabb megoldás az, ha veszünk egy vitaminadagolót, és előre kiporciózzuk, hogy mit mikor szedjünk be. Ugyanis meg kell különböztetnünk a zsírban oldódó vitaminokat (ilyen a E, a K, vagy a D-vitamin), amelyeket étkezés közben kell bevenni, a vízben oldódó társaiktól (amilyen pl. a C-vitamin), de a B-vitamin például savas közegben oldódik jól igazán, ezért étkezés előtt már akár két órával is érdemes fogyasztani. Amennyiben probiotikumot is szedünk, azt mindig evés közben tegyük, ügyelve arra, hogy a magas rosttartalmú étkezés közben közvetlenül ne fogyasszunk vitamint, mert a legtöbb felszívódását lassítja, illetve gátolhatja. Minden esetben olvassuk el a betegtájékoztatót – vagy kérdezzük meg a gyógyszerészt – és az ajánlásoknak megfelelően járjunk el, attól ne térjünk el, mert a rosszul szedett vitamin hatástalan a szervezetünkre nézve.